SUZBIJANJE CRNOG TRŽIŠTA

U Foči oduzete cigarete i duhan vrijedni 60.000 KM

Protiv lica od kojih je roba privremeno oduzeta bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudom

A. K.

Oduzete cigarete

Foto: UIO


Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Foče su privremeno oduzeli duhanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti 60.449 KM. Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima, navodi se u saopćenju UIO.

U skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH, a po Naredbi Suda BIH službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretres jednog stambenog objekta, kao i pratećih objekata. 

Krivično djelo

Tom prilikom je pronađeno 8.775 paklica cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje UIO, a iste su se nelegalno prodavale na području Foče. Vrijednost privremeno oduzete robe sa dažbinama iznosi 48.262 KM, a protiv osobe inicijala J.V. bit će podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH.

Kako je saopćeno, od lica čiji su inicijali M.F. i Z.F. izvršeno je privremno oduzimanje 39,5 kg duhana i 995 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Protiv lica od kojih je roba privremeno oduzeta bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom. Ukupna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na 12.187 KM.

  • Oduzete cigarete na području Foče

    Oduzete cigarete na području Foče

    Foto: UIO


Pojačane aktivnosti

Iz UIO navode da će u narednom periodu nastavit pojačane aktivnosti i rad na suzbijanju crnog tržišta akciznim proizvodima na području cijele BiH.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

Više o temi Uprava za indirektno oporezivanje

AKCIJA UIO
Zaplijenili 280 kilograma duhana
NA VRH

Podijeli članak na