EKONOMIJA

Za ulaganja u energetsku efikasnost kredit od dva miliona eura

To će voditi kvalitetnijem životu, ali i nižim računima za struju, rekla je direktorica EBRD za BiH Manuela Nesl

Oni koji dobiju kredite, imat će pravo na vraćanje sredstava do 20 posto iznosa. Srna

L. Memčić

2.7.2021

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u Bosni i Hercegovini, putem kredita za Prokredit banku u iznosu od dva miliona eura.

- Sredstva će biti dostupna klijentima za ulaganja u poboljšanje izolacije, prozore, pumpe za grijanje, solarne panele i druge vrste poboljšanja, s ciljem povećanja energetske efikasnosti domova i smanjenja energetskog intenziteta - saopćili su iz EBRD-a.



Vraćanje sredstava

U saopćenju se navodi da će oni koji dobiju kredite, nakon uspješnog sprovođenja, imati pravo na vraćanje sredstava do 20 posto iznosa, kao podsticaj koji finansira Evropska unija.

Sredstva u iznosu od 135 miliona eura su obezbijeđena preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, koji podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenije i održivije ekonomije.

Program podržavaju EU, Investicioni okvir za zapadni Balkan (VBIF) i Savezno ministarstvo finansija Austrije, a dio Regionalni program energetske efikasnosti (RPEE) za Zapadni Balkan.

Povoljno finansiranje

Direktorica EBRD-a za BiH, Manuela Nesl, rekla je da je zadovoljna što će putem GEFF linije biti omogućeno povoljno finansiranje domaćinstvima u BiH za ulaganja u mjere energetske efikasnosti, a što će voditi kvalitetnijem životu, ali i nižim računima za struju.

- U zemlji u kojoj prevladavaju zagađenje vazduha i visoki energetski intenzitet, ovo je izuzetno važno. Ovaj kredit je dio zelene agende EU za Zapadni Balkan i nastavit ćemo usko sarađivati s našim partnerima: EU, Austrijom i VBIF-om, radi poboljšanja energetske efikasnosti u svim sektorima privrede i smanjenja energetskog intenziteta u regionu - naglasila je Nesl.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.