RELATIVIZACIJA ZLOČINA

Usvojena Rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku

Zaključeno je da se tekst Rezolucije proslijedi Narodnoj skupštini Republike Srpske i parlamentu Crne Gore

Skupština općine Srebrenica. Anadolija

Srna

2.7.2021

Skupština općine Srebrenica danas je usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sjednicu nakon duge rasprave, javlja Srna.

 Inicijativu za donošenje Rezolucije podnio je potpredsjednik Skupštine općine Radomir Pavlović iz SNSD-a, koji je rekao da ovaj dokument treba da pokaže obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. vijeku.

- Na ovaj način želimo da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon ovolikih žrtava i njegove odbrambene, slobodarske i vječite borbe na strani pobjednika protiv osvajača - rekao je  Pavlović.

Zaključeno je da se tekst Rezolucije proslijedi Narodnoj skupštini Republike Srpske da zauzme stav o ovom pitanju. Dokument će biti proslijeđen i parlamentu Crne Gore.

Načelnik općine Mladen Grujičić smatra da je ovo "pravi potez da se zaštite srpski interesi". 

- Rezolucija pokazuje da je u cijeloj BiH stradao srpski narod, i to dokumentovano, bez ikakvih laži i podvala, dok, na drugoj strani, postoje razne malverzacije koje su bacile sjenu na istinske nevine žrtve - smatra Grujičić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.