PRENOSIMO

KS sve se više šapuće da tri stranke kao jaje jajetu liče jednoj - onoj zelenoj

U najkraćem rečeno riječ je o vlasti koju sačinjavaju loši politički glumci, koji svojim djelovanjem idu stazom gorom od one kojom je išla SDA

Peđa Kojović, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković. Arhiv

Patria

2.7.2021

Novinska agencija "Patria" analizirala je aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo. U analizi navode da su vlast iskomponovali desničari SDA u uniformi Naroda i pravde, sljedbenici socijalizma pod zastavom kapitalista SDP i stranka koja ni sama ne zna gdje je, ali sigurno ide ka nigdje Naša stranka.

Njihovu analizu prenosimo u cijelosti:

- Što dobijem to je moje i ja ću s tim suvereno vladati, matrica je Stranke demokratske akcije u protekle tri decenije vladavine. I to više nikome nije ni iznenađenje ni novina.

Međutim, kada smo samo pomislili da će ta matrica suverenog vladanja i upravljanja SDA na kratko ili zauvijek nestati iz Kantona Sarajevo pojavili su se politički glumci iz priče o lošoj alternativi.

Sjećam se kakva je euforija vladala među rajom, novinarima i analitičarima kada je SDA Bakira Izetbegovića istisnuta iz vlasti u Kantonu Sarajevo. Ali poslije velike euforije dođu velika očekivanja, a onda i velika razočarenja.

Vlast u Kantonu Sarajevo iskomponovali su desničari SDA u uniformi Naroda i pravde, sljedbenici socijalizma pod zastavom kapitalista SDP i stranka koja ni sama ne zna gdje je, ali sigurno ide ka nigdje Naša stranka.


Mrvice Bakirovih učenika

U najkraćem rečeno riječ je o vlasti koju sačinjavaju loši politički glumci, koji svojim djelovanjem idu stazom gorom od one kojom je išla SDA. Jer, SDA je imala dva, rijetko tri partnera i često bila suveren svih procesa. SDA vlade, kako god okreneš, djelovale su homogenije, iako u najvećem broju slučajeva, naročito na višim instancama, sastavljene od političkih neprijatelja.

U projektu nazvanom "trojka" suverena nema, ali suverenih mega manipulatora ima.

Politika što je moje to je moje ostala je i nakon navodnog nestanka SDA. Narod i pravda na krilima anektiranja dijela SDA i šuplje da su nova politička snaga postaje vodeća partija u Kantonu Sarajevo. Kreira Vladu u kojoj ima sedam svojih komandosa i svojim partnerima stavlja do znanja da se mogu baviti mrvicama koje im učenici Bakira Izetbegovića ostave.

Osokoljeni velikom količinom moći koju su dobili NiP-ovci su poželjeli da ovladaju i zemljom i zrakom, i vodom i podzemljem. I zaista, ova stranka sadrži sve segmente organizacije u kojoj se nadopunjuju podzemne i nadzemne struje.

Željne avantura, političke izbjeglice iz SDA poželjele su nove igračke. A šta je bolja igračka Bakirovoj djeci od nekoliko helikoptera, pa da nas s neba sve fino posmatraju i provode nebeske zakone.

Iako je svakom iole pismenom jasno da je to bacanje miliona kojih nemamo, NiP letači ne odustaju. Partnere su već naučili da im prigovarati ne smiju.

S druge strane letači se ne petljaju u poslove takozvanog bh. bloka, a zapravo loše kreiranog projekta ljevičara i interesno - svadljive skupine koja više štiti mace nego ljude. Od prefiksa bh. imaju samo zastavu, jer u ovakvom stanju do nivoa BiH mogu dobaciti jedino ako ih Elmedin Konaković provoza helikopterom iznad državnih institucija.

SDP je preuzeo kormilarenje saobraćajem u Kantonu Sarajevo. I jasno rekao svojim partnerima da ih ne zanima njihovo mišljenje ni o Grasu, ni o prekopavanjima i iskopavanjima ulica.


Trojka cijela iz tri dijela

Sarajevo zato danas izgleda kao da se Isa beg Isaković još nije pojavio, pa narod čeka kakve kaldrme da se ne vozi kao u zaprežnim kolima šumskim putevima.

Isto je i u zdravstvenom sistemu, kojeg SDP-ovi kadrovi tretiraju poput kakvog sportskog područja, u kojem provode transfere ne pitajući nikoga, vakcinišući preko štele onog koga hoće, tretirajući zdravstvene kadrove kao ovce s livade, među koje se ne treba izaći.

Jedini koji svima treba je Davor Čičić, jer sehara je kod njega.

Što se Naše stranke tiče oni se poput margarina miješaju u sve, a to pravo im daje premijersko mjesto Edina Forte. Međutim, iako se često petlja u mnogo toga, malo čega mu prolazi, jer partneri u vlasti i ne zarezuju puno premijera. On je tu da se susramljeno obraća građanima kad Vlada KS na čijem je čelu zabrlja. A realno, brljaju u mnogo čemu.

I što je možda ponajgore, oni koji će snositi političku odgovornost i polagati račune građanima, zarad nekih interesa su resore poput obrazovanje prepustili privatnim kreatorima politika.

I tako, dani prolaze, trojka cijela iz tri dijela. I ponekog dodatnog člana. Svako svoju politiku kroji, kao da je vlast pitanje pojedinačnih želja i odluka. Teško je vjerovati da će do kraja mandata vlast u Kantonu Sarajevo mijenjati kurs raštimane vojske kojim se kreće. Jer, izbori će za nešto više od godinu dana, a tri stranke iz tri različita politička svijeta neće baš puno brinuti kako će proći njihovi partneri.

Da je suprotno trojka NiP, SDP, Naša stranka učinila bi Vladu Kantona Sarajevo homogenim tijelom, u kojem se zajednički donose odluke. Bila bi to vlada u kojoj svi odlučuju o pitanjima od interesa za građane i samo Kanton.

Put kojim sada idu odvest će ih u vječitu opoziciju, jer političke glume lako je prokužiti. A Kantonom Sarajevo sve se više šapuće da tri stranke kao jaje jajetu liče jednoj, onoj vječnoj, zelenoj.

Hoće li se dozvati prije nego se predizborna kampanja zakuha teško je predvidjeti, ali ko iznad Sarajeva nisko leti, još će niže da pada. Neće ih spasiti ni policijska parada!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.