POKRENUTA KAMPANJA

Satler pozvao na usvajanje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH

Skoro četiri od deset žena kažu da su iskusile psihološko, fizičko ili seksualno nasilje, rekao je Satler

A. K.

Johan Satler

Foto: Twitter


Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) pozvao je vlasti u FBiH da usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH koji će se naći na dnevnom redu 5. jula 2021. godine na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

- Skoro četiri od deset žena kažu da su iskusile psihološko, fizičko ili seksualno nasilje. Ovakve statistike, koje žene otkrivaju privatno i u povjerenju, ne odražavaju se i u zvaničnim policijskim i sudskim brojkama. To znači da mnoge žene osjećaju da postoje prepreke u dostizanju pravde - rekao je ambasador Satler u video poruci upućenoj vlastima i zastupnicima u FBiH u sklopu kampanje "Nasilje nije privatna stvar!"

“Nasilje nije privatna stvar!” je slogan pod kojim se provodi zagovaračka kampanja za usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem njegovog usklađivanja sa preporukama Istanbulske konvencije.

  • Bilbord

    Bilbord

    Foto: Fondacija lokalne demokratije u BiH


- Potičem vlasti u Bosni i Hercegovini da učine više da zaštite žene i djecu u ovoj zemlji. Jedan od hitnih prioriteta u Federaciji BiH mora biti da se usvoji novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Ovo je na dnevnom redu sljedeći ponedjeljak, 5. jula i pozivam svih 98 zastupnika da iskoriste ovu priliku i izglasaju ovaj zakon - poručio je ambasador Satler.

Kampanju provodi Fondacija lokalne demokratije u BiH (FLD) sa članicama Sigurne mreže, u okviru regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“, koju finansira Evropska unija, a provodi UN Women u saradnji sa organizacijama civilnog društva u BiH.

Mreža nevladinih organizacija "Sigurna mreža", kojom koordinira FLD, je uz podršku ekspertske radne grupe izradila Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem usklađivanja zakonodavnog okvira i politika sa međunarodnim standardima o eliminaciji nasilja nad ženama i drugim oblicima diskriminacije.

Nakon niza zagovaračkih aktivnosti Sigurne mreže, Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Federacije BiH je uz podršku Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Odbora za rad i socijalnu zaštitu, predložila novi Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federaciji BiH.

Više o temi Johann Sattler

NOVI REGIONALNI PROJEKT
Satler: Usvojiti zakone koji će spriječiti korupciju
NA VRH

Podijeli članak na