ODBRANIMO RIJEKE BALKANA

Aktivisti iz regiona okupili se u Sarajevu: "Ni kap vode im ne damo"

Zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala

A. Č.

Ekološki i aktivistički pokreti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija) okupili su se u Sarajevu uz poruku "Ni kap vode im ne damo!".

Regionalni savez pod nazivom "Odbranimo r(ij)eke Balkana" postavili su kamen temeljac zajedničke borbe za oslobađanje svih rijeka Balkana. 

Dogovorit će se smjernice zajedničkog djelovanja aktivističkih pokreta iz cijele regije u borbi za zaštitu vode kao najvažnijeg zajedničkog dobra. 

"Odbranimo r(ij)eke Balkana" je savez koji okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative, te ljude iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su se istakli u borbi za zdravu životnu sredinu, a protiv zločina prema rijekama i ljudima. 

- Zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala. Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile! Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička! - poručeno je.

Više o temi Rijeke

NA VRH

Podijeli članak na