SRAMOTA NA KVADRAT

Sivro proziva premijera Fortu i ministricu obrazovanja: Zašto nema konkursa na neodređeno?

Neka šute kada se priča o promjeni učitelja tokom školske godine i zapitaju se da li bi ovako postupali da je njihovo dijete u pitanju, naveo je Sivro...

Sivro: Imat ćemo konkurse za čak 136 nastavnika. Arhiv

Piše: A. J.

3.7.2021

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro, pozvao je premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu i ministricu za odgoj i obrazovanje Naidu Hotu-Muminović da objasne javnosti zašto nema konkursa na neodređeno vrijeme.

Zbog toga se, kako kaže, učenicima mijenjaju učiteljice.

- Činjenica je da ćemo u školskoj 2021/2022. godini imati konkurse za čak 136 nastavnika razredne nastave. Činjenica je da su direktori iskazali potrebu za samo 10 nastavnika razredne nastave na neodređeno vrijeme - naveo je Sivro.

Podsjetio je i na činjenicu da je od pomenutih 136 radnih mjesta čak 112 upražnjeno, a samo 24 su zamjene i to, kako je pojasnio, čuvanje radnih mjesta za 12 direktora/ica, 9 radnica na porodiljskom odsustvu, i po jedno mjesto za radnike na neplaćenom odsustvu i bolovanju.

- Molim i premijera i ministricu i direktore škola, koji u petogodišnjem planu kadrovskih potreba imaju potrebu za nastavnicima razredne nastave a nisu iskazali potrebu na neodređeno vrijeme, da šute kada se priča o promjeni učitelja tokom školske godine i da se pogledaju u ogledalo i zapitaju da li bi ovako postupali da je njihovo dijete u pitanju... Sramota na kvadrat... - naveo je Sivro na Facebooku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.