PRENOSIMO

Bot SDA zarobljen u Luksemburgu: Policija dobila naredbu da hitno privede radikalnog Mulahusića ukoliko pokuša preći granicu BiH

Mulahusić se sumnjiči za počinjenje krivičnog djela “Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”

PRESS

3.7.2021

Jasmin Mulahusić. PRESS

Granična policija Bosne i Hercegovine dobila je naredbu da hitno izruči pravosudnim organima radikalnog bota SDA Jasmina Mulahusića ukoliko pokuša preći državnu granicu, piše portal PRESS.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na osnovu podnesene krivične prijave, već mjesecima intenzivno istražuje ratnika SDA na društvenim mrežama Jasmina Mulahusića koji iz svog doma u Luksemburgu, putem društvenih mreža, stavlja metu na čelo javnim ličnostima, ali i običnim građanima BiH koji nisu po mjeri SDA.


U toku provjere navoda iz krivične prijave državni tužitelji i istražitelji saslušali su više od 50 osoba koje su bile i koje su još uvijek žrtve gnusnih i lažnih objava Jasmina Mulahusića, a koji je bio informant direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica. Državno pravosuđe raspolaže s dovoljno materijalnih dokaza za skoro podizanje optužnice, a u istrazi je korišten i institut međunarodne pravne pomoći tj. razmjene informacija s vlastima Luksemburga.


Mulahusić se sumnjiči za počinjenje krivičnog djela “Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti” iz Krivičnog zakona BiH, a za šta je zagarantovana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. O ozbiljnosti optužbi koje se stavljaju na teret radikalnom botu SDA dovoljno govori informacija o tome da je Tužilaštvo BiH uputilo naredbu Graničnoj policiji BiH da hitno privede i isporuči Mulahusića pravosudnim organima BiH ukoliko pokuša ući u BiH.


Postoji visok stepen vjerovatnoće da je direktor OSA BiH ranije informisao Mulahusića kako je stavljen na listu osoba za privođenje jer na drugačiji način ne mogu se protumačiti prošlogodišnje slike iz BiH koje Mulahusić objavljuje ovih dana na svom Facebook profilu tvrdeći da je u BiH, iako se zapravo nalazi u Luksemburgu. Možda ga je na povlačenje ovakvih poteze na društvenim mrežama posavjetovao Osman Mehmedagić prilikom nedavnog kontakta koji su ostvarili u Briselu, piše PRESS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.