SPORNE IZJAVE

Medžlis IZ Trebinje: Ramiz Salkić je svojim izjavama nanio štetu povratnicima

Međutim, istina je da je obavio džumu namaz u Osman-pašinoj džamiji i da je kratko bio u prostorijama Medžlisa

P. Mucović

3.7.2021

Sadik ef. Fazlagić i Ramiz Salkić. Avaz

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, boravio je jučer u Trebinju, a Medžlis Islamske zajednice u Trebinju opovrgnuo je njegove navode da je bio u službenoj posjeti ovoj instituciji. Efendija Sadik Fazlagić je naveo da Ramiz Salkić nije bio u službenoj posjeti, kao što se to navodi na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici.

- Istina je da je obavio džumu namaz u Osman-pašinoj džamiji i da je kratko bio u prostorijama Medžlisa, ali to je bila samo usputna desetominutna posjeta na kojoj uopšte nije bilo govora o politici niti političkim temama, a također nije bilo ni sastanka sa Trebinjcima kao što se to kaže u pojedinim objavama na određenim portalima - istakao je Fazlagić i dodao da je Trebinje grad bogate kulture i tradicije i dobrih međuljudskih odnosa koji se godinama unazad mukotrpno i konstantno grade, i zbog toga Islamska zajednica neće dopustiti da se na ovakav način iskorištava njeno ime.

Dodao je da se Islamska zajednica prvenstveno bavi pitanjima vjere i brizi o Bošnjacima Trebinja, što je njen primarni cilj, i ne želi se upuštati ni u kakve bilo čije političke igre.

Miralem Hadžimahović, predsjednik IO MIZ Trebinje, kaže da se Medžlis ograđuje od ovakvih i sličnih izjava, koji imaju za cilj unošenje nemira i nesigurnosti među građanima.

- Ne ulazeći u izjave gospodina Salkića, koje je nekad i negdje možda i izrekao, ali one nisu konstruirane u Trebinju, a pogotove ne u Medžlisu Islamske zajednice Trebinje. Također, posjeta gospodina Salkića Trebinju nije bila ni službeno najavljena - naglasio je Hadžimahović.



Sadet ef. Bilalić. P. Mucović

Sadet ef. Bilalić je naveo da ne može komentarisati izjave političara, jer to nije u domenu vjerskog službenika ali može reakcije u društvu koje su izazvane tom izjavom.

- Svakako se to refleksira na malobrojnu povratničku zajednicu u Istočnoj Hercegovini. Mi na prostoru Balkana imamo i mirna i nemirna vremena i dirljive i inspirativne primjere razumjevanja među narodima, vjerama, pojedincima, ali i te zlokobne periode nasilja. Pitamo se gdje se začini to nasilje? Prvenstveno u retoričkim izjavama. Mir je sveobuhvatan proces, a to znači uklanjati govor mržnje koji je prisutan u javnom diskursu. Još uvijek su nam u sjećanju prve godine povratka u Istočnu Hercegovinu. Kamen temeljac za Osman-pašinu džamiju, miniranje džamije u Ključu, požar džamije u Kuli Fazlagić i mnogi drugi incidenti. Međutim, od tada do danas je učinjeno mnogo na izgradnji mira. To je primjetno na svakom koraku. Religijske zajednice i njeni vjerski lideri su tu odigrale veliku ulogu, gdje su se mimo javnosti, susretali i razgovarali izvan ovih direktnih svakodnevnih političkih interesa. Paroh u Konjicu i ja u Gacku dijelimo istu sudbinu. Mržnja koja se stvara među nacijama su barijere koje treba razbijati - izjavio je ef. Bilalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.