AMERIČKI DIPLOMATA

Palmer: Politički lideri izrazili su spremnost da se dođe do sporazuma korisnog za BiH

Tu su naravno i razna ekonomska pitanja i druga koja BiH mora rješavati kako bi Bosna i Hercegovina išla dalje prema prosperitetu i stabilnosti, rekao je Palmer

Piše: E. Halimić

4.7.2021

Završen je radni ručak lidera opozicionih stranaka u BiH sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera (Mathew) i direktorice za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Ajhorst (Eichorst).

- Veliko mi je zadovoljstvo ponovo biti u Sarajevu. Ovdje smo kako bismo izrazili solidarnost Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije koju izražavamo za Bosnu i Hercegovinu, a posebno kako bismo dali podršku BiH u njenom kretanju ka članstvu u EU - rekao je Palmer.

Istakao je da je još posla pred njima. 

- Ono što želim istaći jeste da smo danas imali dobre konsultativne razgovore. Naravno, nije lako postići ono što se želi, ali smo bili konkretni. Ovo su bili razgovori sa političkim liderima i pozitivno smo iznenađeni time da su izrazili spremnost da se dođe do sporazuma koji će biti od koristi BiH i njenom kretanju naprijed kao i svim građanima Bosne i Hercegovine - rekao je Palmer.



Šansa u 2021.

Ponovio je da nemaju nikakva rješenja, ali da imaju želju i volju da pomognu i podstaknu razgovore.

- Time želimo da damo taj neki osjećaj, injekciju hitnosti koliko je bitno da se ova pitanja riješe i da postoji šansa u 2021. godini, koja nije izborna godina da se rješavaju pitanja kao što je izborna reforma kao što je ograničena ustavna reforma kao što je zakonodavstvo vezano za izbore. Tu su naravno i razna ekonomska pitanja i druga koja BiH mora rješavati kako bi Bosna i Hercegovina išla dalje prema prosperitetu i stabilnosti - rekao je Palmer. 


Ajhorst su društvu Palmera. E. Halimić

Provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava

Ajhorst je istakla da joj je bilo zadovoljstvo što je imala priliku razgovarati sa političkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini. 

- Želja i povod ovih sastanaka je da ohrabrimo sve aktere da počnu raditi na svim onim važnim temama uključujući i provedbu relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Imali smo izuzetno dobar dijalog dotakli smo se preporuka OSCE-a odnosno ODIRH-a vezano za sam izborni proces. Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka i mi smo sa naše strane uputili iste. Njiho osnovni cilj tiče se uklanjanja diskriminacije koja je utvrđena u zakonskim okvirima BiH, eliminiranju korupcije, sprečavanju svih krađa i drugih povreda Izbornog zakona. Još jednom želim da se zahvalim svim akterima danas na kontruktivnom dijalogu, nastavljamo tokom današnjeg i sutrašnjeg dana. EU i SAD zaista su jedinstveni u svojim stavovima kada je riječ o radu po ovim pitanjima - rekla je Ajhorst.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.