NAKON SASTANKA

Nikšić i Ćudić: Izetbegoviću i Čoviću se ne bi svidjeli naši prijedlozi

Akcentirali smo potrebu sa fer i poštenim izborima, jer smatramo da dosadašnji izborni cirkusi bili do brojača, a na glasača, poručio Nikšić

Nikšić i Ćudić: Zajednički stav. Avaz

Piše: E. Halimić

4.7.2021

Lideri opozicionih stranaka iz FBiH i RS-a danas su održali sastanak s američkim i evropskim zvaničnicima u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Razgovori su se održani nakon susreta američkih i evropskih funkcionera sa liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon sastanka kazao je da je zahvalan ambasadoru SAD u BiH Eriku Nelsonu (Eric) i gospodi koji su danas bili domaćini sastanka. 

- Rekli smo svoje stavove, uspjeli smo u međuvremenu vidjeti da gospodin Izetbegović prihvata sve ono što opozicija prihvati i dogovori. Bojim se da mu to ne bi odgovaralo ukoliko bi prihvatio sve ono što bi mi željeli da bude u BiH. U svakom slučaju svako od nas iznio je svoje stavove. U ovom trenutku priča je o indirektnom ili direktnom članova Predsjedništva BiH, dali će biti asimetrija ili ne. Govorim u ime SDP-a BiH mi prihvatamo da pričamo o oba rješenja dali direktni izbor ili indirektni, ali ne prihvatamo asimetrična rješenja - istakao je Nikšić. 

Dodao je da se na sastnaku mogli čuti drugačiji stavovi i mišljenja. 

- Dotakli smo se i domova naroda i njihove uloge. Akcentirali smo potrebu sa fer i poštenim izborima, jer smatramo da dosadašnji izborni cirkusi bili do brojača, a na glasača - poručio je Nikšić.

Podpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić istakla je da je da su predsjednici SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović pokušali danas odgovornost prebaciti na opoziciju. 

- Opozicija će vrlo rado, kako iz RS tako i iz Federacije preuzeti, ali naši prijedlozi se neće dopasti Izetbegoviću i Čoviću. Nečuveno je politička praksa da šefovi izvršne vlasti, koji obnašaju najveće pozicije i drže poluge vlasti na svim nivoima, prebacuju odgovornost na opoziciju i stvaraju pritisak. 

Mi nećemo podleći tom pritisak. U Našoj stranci nisu prihvatljiva rješenja koja dodatno kompliciraju sistem i dodatno urušavaju mogućnost dogovora i deblokade procesa u Bosni i Hercegovini. Rješenja koja stavimo na stol, sigurno se neće dopasti prije svega gospodinu Čovići, a onda gospodinu Izetbegoniću - izjavila je Ćudić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.