PARLAMENT FBIH

Grgić zbog prijetnji povukla dopunu Zakona o plaćama i naknadama

S obzirom na neprimjerene komentare, ucjene, prijetnje i pritiske u zadnjih 15 dana povlačim ovaj prijedlog zakona, rekla je Grgić

Grgić: Sedam od 14 ministara u Vladi su istovremeno zastupnici na različitim nivoima vlasti. Arhiv

Piše: Avaz.ba

5.7.2021

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Mira Grgić (SDP BiH), povukla je dopunu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, zbog, kako kaže, ucjena i pritisaka od strane pojedinih političkih aktera koji obnašaju funkcije i u izvršnoj i u zakondavnoj vlasti.


- Pola ministara u Vladi Federacije BiH su poslanici na različitim nivoima vlasti. Zakon o dopuni Zakona o plaćama i naknadam u organima vlasti FBih nije na ličnom osnovu. Nema potrebe da mi prijetite i na mene vičete kada preispitujete ovaj zakon i preispitujete moj zdrav razum - kazala je Grgić.


Povukli odluke

Kako navodi Grgić, zakon je prvenstveno predložila zbog toga što su sedam od 14 ministara u Vladi FBiH istovremeno zastupnici na različitim nivoima vlasti.

- Neki zastupnici su se odrekli paušala, neki su se predomislili pa te odluke povukli. Predstavnički dom Parlamenta Fedracije našao se u situaciji da tim poslanicima, zastupnicima i drugim izvršiocima vlasti za 2018, 2019 i 2020 isplati 123.321 KM zaostalih paušala - navodi Grgić.


Obavljanje dužnosti

U obrazloženju o dopuni Zakona koje je Grgić dostavila, stoji da u FBiH ni nakon više od dvije godine od prošlih izbora (2018. godine) nije konstituisana Vlada FBiH. Kako se navodi u prijedlogu, ova situacija je rezultirala činjenicom da postoji i veliki broj primjera da jedna osoba u isto vrijeme obavlja dužnost u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

- Predložila sam zakon da se u buduće ne nađemo u ovakvoj situaciji i da znamo trebamo li ili ne isplatiti paušale. S obzirom na neprimjerene komentare, ucjene, prijetnje i pritiske u zadnjih 15 dana povlačim ovaj prijedlog zakona, kao što pozivam da i ti ministri koji primaju paušale po dvije osnove, odreknu jednog paušala - zaključila je Grgić.

Melika Mahmutbegović je pozvala zastupnicu Grgić da kaže ko je vršio pritisak te da ostavi na dnevnom redu ovaj Zakon.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.