PARLAMENT FBIH

Mašić: Hoće li se uz račun za struju naplaćivati taksa za TV tzv. Herceg-Bosne

Otvaramo pandorinu kutiju da se bilo koja privatna TV stanica u obrati Elektroprivredi, da potpiše ugovor za finansiranje, kaže Mašić

Mašić: Elektroprivreda HZHB je u 90-postotnom vlasništvu FBiH. Arhiv

Piše: L. Memčić

5.7.2021

Zastupnik u Predstsavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić na današnjoj sjednici u Sarajevu se osvrnuo na informacije u javnosti da bi se uz račune električne energije Elektroprivrede HZHB jedna KM mogla izdvajati za privatnu televiziju (tzv. Herceg-Bosna).



Javni interes

- Pitanje upućujem Da li je Vlada Federacije BiH dala bilo koju vrstu saglasnosti, da li je donijela bilo koju vrstu odluke, postoji li bilo koji akt, u vezi s odlukom javnog preduzeća Elektroprivreda HZHB koje je, napominjem, u 90-postotnom vlasništvu Federacije BiH, a za odluku koju je donijela i navodno potpisala ugovor za finansiranje, odnosno, naplatu takozvane RTV dobrovoljne takse putem računa za električnu energiju za televiziju (tzv. RTV Herceg-Bosna) koja je, objektivno, privatna i koja nema karakter, niti ima element javnog interesa - upitao je Mašić premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i resornog ministra za energetiku, industriju i rudarstvo Nermina Džindića.

Pandorina kutija

Istakao je da već imamo sistem naplate RTV takse za Javni servis i javni sistem RTVBiH, kao i entitetskih televizija, koji se također naplaćuje putem računa za električnu energiju Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB.

- Zaista, ovo je jedan presedan čime praktično otvaramo pandorinu kutiju da se bilo koja privatna televizijska stanica u BiH obrati, danas Elektroprivreda, sutra BH Telecom, da potpiše sutra s njima ugovor za finansiranje. Tražim hitne odgovore da li je to urađeno, ako jeste, šta su argumenti, a ako nije, šta će uraditi da spriječe zloupotrebe - kazao je Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.