AFERE

Čeka se zvanična dokumentacija iz Zagreba: Mnogo je nedoumica oko obrazovanja Sebije Izetbegović

Medicinski fakultet u Sarajevu nije dostavio ni prof. dr. Rifatu Škrijelju, rektoru UNSA uvjerenje o položenim postdiplomskim ispitima

Piše: M. Aščić

5.7.2021

Sebija Izetbegović: Šta je utvrdila inspekcija. Avaz

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo utvrdila je prošle sedmice da zvanje magistra direktorice Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo (UKC) Sebije Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nedavno su okončali inspekciji nadzor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. 

Utvrđeno je da Sebija Izetbegović kao dokaz školovanja u Zagrebu ima samo kopiju indeksa.

Uvjerenje o položenim postdiplomskim ispitima

Iz KUIP-a su jasno naznačili zašto su potrebne dodatne provjere.

- Razlog tome je što nam nije bila predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postidiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Niti smo imali uvid u nastavne planove i programe, te fond sati časova predavanja - rečeno je iz KUIP-a.

Osim toga Medicinski fakultet u Sarajevu nije dostavio ni prof. dr. Rifatu Škrijelju, rektoru Univerziteta u Sarajevu (UNSA), uvjerenje o položenim postdiplomskim ispitima Sebije Izetbegović u Zagrebu.

Škrijelj je od Medicinskog fakulteta u Sarajevu prije 20 dana tražio dokumentaciju koja se odnosi na akademsku karijeru dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, ali je ona bila nepotpuna, zbog čega je prošle sedmice zahtijevao da se dopuni i ponovo pošalje.

Rektor je u dva navrata tražio informaciju o postdiplomskom studiju Izetbegović i dokumentaciju o izboru u zvanje asistenta, uz precizne dokaze i uvjerenja o položenim ispitima. I u dopunjenoj informaciji Medicinski fakultet Rektoratu UNSA-e nije dostavio uvjerenje o položenim postdiplomskim ispitima Sebije Izetbegović u Zagrebu.

Medicinski fakultet u Sarajevu poslalo je Rektoratu kopiju indeksa Sebije Izetbegović, koji nije relevantan dokaz o njenom akademskom obrazovanju. Škrijelj je 15. juna odlučio tražiti i odgovore od Medicinskog fakulteta u Zagrebu kako bi se potvrdila vjerodostojnost indeksa, ali kako nam je potvrđeno, još uvijek nije dobio nikakav odgovor iz Zagreba.

Nelogično je kako je i kada Sebija Izetbegović u Zagrebu 1993. godine položila prvi ispit na "postdiplomskom studiju".


Kada je odslušala nastavu

Ona je u molbi u avgustu 1994. godine Vijeću za naučnoistraživački rad i postdiplomski studij u Sarajevu navela da je upisala studij postdiplomske nastave 2. marta 1993. godine na Sveučilištu u Zagrebu - Medicinski fakultet.

Objavljeni "zagrebački indeks" otkriva da je Sebija Izetbegović upisala postdiplomski studij 2. marta 1993. godine, a već 19. marta, tačnije za 17 dana, položila prvi ispit.

Pravo je pitanje kada je i kako Sebija Izetbegović odslušala nastavu u semestru, jer je tada nastava trajala dvije godine. Osim toga, svaki semestar je imao određeni broj predavanja i vježbi koje su morale biti obavljene da bi se pristupilo ispitu. I to su utvrdili inspektori KUIP-a. 

Zaštita ličnih podataka

S Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u odgovoru o školovanju Sebije Izetbegović, kazali su za "Avaz" da se "uvidom u popis upisanih studenata poslijediplomskog studija na engleskom “Ultrasound in clinical medicine” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u akademskoj godini 1992/93 nalazi i ime postdiplomantice Sebije Izetbegović". 

 - Poštujući odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka (GDPR) to je jedini podatak sa kojim možemo izaći u javnost - rekao nam je Mario Cvek, glasnogovornik Medicinskog fakulteta u Zagrebu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.