SARAJEVO

Džaferović nakon zajedničkog sastanka sa Palmerom: Asimetrična rješenja nisu prihvatljiva i opasna su

Jako je važno da djeluje interresorna grupa i da se u nju uključe članovi CIK-a BiH, rekao je Šefik Džaferović

E. Halimić

Šefik Džaferović

Foto: E. Halimić


Želim da se zahvalim Palmeru i gospođi Ajhorst, jer je jako bitno da postoji sinhronizirano djelovanje između SAD i EU, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon današnjeg zajedničkog sastanka.

Dodao je da će se oni vratiti u septembru.

- Imao sam dva sastanka sa našim gostima. Jasno sam kazao da bilo kakva asimetrična rješenja nisu prihvatljiva i opasna su. Daju legitimitet i snagu članovima Predsjedništva, a svi članovi moraju imati istu snagu. Predsjedništvo BiH simbolizira BiH. Ova teza o asimetričnom rješenju je opasno za BiH - poručio je Džaferović.

Prema njegovim riječima, o tome ne treba ni razgovarati.

Interresorna grupa

- Jako je važno da djeluje interresorna grupa i da se u nju uključe članovi CIK-a BiH. A sve kako bi volja građana bila pretočena u rezultat. Potrebna nam je pomoć i Venecijanske komisije. Sva rješenja moraju biti u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava. Nakon toga su se pojavili politički zahtjevi HDZ-a koji sigurno ne bi izdržali sud Evropskog suda za ljudska prava. Mi imamo problem funkcioniranja Doma naroda Parlamenta FBiH, a to se pokazalo na stanju u FBiH. Jedna stranka ima ključ da zaključa proces kao što je izbor Vlade FBiH. Zato treba da govorimo o simitričnim rješenjima - naglasio je Džaferović.

Istakao je da je problem i Vijeće naroda RS.

- Diskriminacija je ono što čini Ustavni sud RS, jer niti jedan vitalni nacionalni interes nije prošao kad je riječ o Bošnjacima. Niko ne treba da politizira pitanje Izvornog zakona. Sve političke stranke moraju da daju sve od sebe, bez obzira jesu li pozicija ili opozicija. Na drugom sastanku na kojem su bili svi članovi Predsjedništva BiH više se razgovaralo o reformama i evropskom putu. Šteta je što Predsjedništvo nije nastavilo se funkcionira kao prije pandemije - kazao je Džaferović.

Dodao je da je velika šteta što Predsjedništvo nije nastavilo zajednički djelovati.

- Nije do mene, ja sam se trudio. To su pitanja o kojima smo razgovarali - istakao je Džaferović.

Odgovarajući na pitanja, Džaferović je kazao da nam međunarodna zajednica treba pomoći do demokratskih rješenja.

Izborni proces

- To su rješenje koja važe u EU. To su rješenja Venecijanske komisije. Ne možemo mi izbornom reformom ići nazad. Jedino je moguće ići naprijed - poručio je Džaferović.

Govoreći o blokadama, Džaferović je istakao da o tomevdanas nije bilo riječi.

 - Izborni proces će ići svojim tokom. Ne znam hoćemo li doći do rješenja do kraja godine, ne zavisi samo od SDA. Nećemo nikakva retrogradna rješenja - zaključio je Džaferović.

NA VRH

Podijeli članak na