PARLAMENT FBIH

Predstavnički dom usvojio prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima

Fizičkim osobama i penzionerima će biti omogućeno obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja

U prijedlogu zakona stoji da je ovo veliki doprinos suzbijanju sive ekonomije. Screenshot

Piše: L. Memčić

5.7.2021

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojen je prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH. Najznačajnije prednosti prijedloga ovog zakona u odnosu na postojeći Zakon su to što je omogućeno vanjskotrgovinsko poslovanje obrtnika kao i skraćena procedura i pojednostavljena registracija obrta.


Pribavljanje dokumentacije

Novim zakonom, ukoliko bude usvojen u Domu naroda, omogućeno je i pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti, zatim, ograničeno je izvršenje nad imovinom obrtnika.

Omogućeno je također fizičkim osobama i penzionerima obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja.

Prijedlog zakona ne propisuje obavezu izdavanja obrtnice kao isprave, što rezultira jednim parafiskalnim nametom manje u odnosu na postojeći Zakon. Obrt je definisan kao osnovno, dopunsko i dodatno zanimanje.

Siva ekonomija

Pored vlasnika ostvarenog patentnog prava obrt može osnovati i vlasnik industrijske svojine, a precizirano je da prestanak obrta po sili zakona utvrđuje nadležni organ rješenjem.

U prijedlogu zakona stoji da je ovo veliki doprinos suzbijanju sive ekonomije, odnosno ovim Zakonom je omogućeno svim zainteresiranim poduzetnicima da budu dijelom bh. ekonomije na značajno jednostavniji način.

Hitna procedura

Irfan Čengić (SDP BiH) kazao je da ne može glasati za zakon jer je bio razmatran po hitnoj proceduri te da tako postoji mogućnost da Ustavni sud obori Zakon. 

Kako kaže Čengić, prema Pravilniku Predstavničkog doma, po hitnoj proceduri mogu biti razmatrani samo zakoni koji su od hitne važnosti, a ovaj Zakon to nije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.