SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Ifet Feraget uoči pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH za "Avaz": Očekujem da će sud donijeti oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću

Odluka Vrhovnog suda FBiH da ukine presudu sastavni je dio pokušaja zataškavanja ubistva, kaže Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić

B. Cerić

Feraget: Naša borba je jača

Foto: Avaz


Lažni dokazi

Dženan Memić je stradao 8. februara 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji bila je djevojka Alisa Mutap. Usljed zadobivenih povreda, mladić je preminuo u KCUS-u sedam dana kasnije.

Otac nastradalog mladića Muriz Memić pet godina ukazuje na to da nije bilo saobraćajne nesreće i da je njegov sin kritične noći ubijen.

Pretresu u Vrhovnom sudu će prisustvovati advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić.

- Očekujem da se pročita optužnica i iznesu uvodne riječi. Ne očekujem da će biti bilo kakvih novih dokaza. Više sam puta ranije rekao da je i ova odluka Vrhovnog suda sastavni dio pokušaja zataškavanja ovog ubistva. Mislim da sistem otkriva pravo lice ovako grčevitom borbom za nepravdu, ali ova naša borba, svih zajedno, i porodice i mene i medija, mnogo je jača i nadam se da će Vrhovni sud končano okončati tu agoniju, da će se iznijeti završne riječi i da će Vrhovni sud onda „donijeti bolje obrazloženu oslobađajuću odluku protiv optuženih - kaže Feraget.

Dodaje da se ovaj predmet treba izučavati.

  • Ljubo i Bekrija Seferović ponovo u Vrhovnom sudu

    Ljubo i Bekrija Seferović ponovo u Vrhovnom sudu

    Foto: Avaz


- Dakle, radi se o ukidanju presude zbog bitnih povreda iako je više nego dobro u presudi Kantonalnog suda Sarajevo obrazloženo da se nešto nije desilo. Dakle, svaka sumnja u pogledu postojanja činjenica koje čine bitna obilježja krivičnog djela se uvijek rješava donošenjem oslobađajuće presude. U predmetu „Dženan Memić“ sve je lažno, sve je iskonstruirano, izmišljeno, lažni su nalazi vještaka, lažni su nalazi, svjedoci, lažni su tragovi. Sve je lažno i samo jedan takav lažni trag, prema zakonu, dovoljan je da rezultira oslobađajućom presudom - ističe Feraget.

Mijenjati zakon

On smatra da zakon treba pod hitno mijenjati jer u ovakvim situacijama treba sudijama staviti ograničenje.

- Dakle, ako postoji neka manja povreda ili povrede koje ne utječu na pravilnost i zakonitost odluke, Vrhovni sud nikada neće moći donijeti drugačiju odluku od oslobađajuće presude i zato je, prema meni, bio nerazuman potez Vrhovnog suda - zaključuje Feraget.

NA VRH

Podijeli članak na