USPJESI

Bh. naučnik Adnan Mehonić na listi briljantnih umova svijeta

Član je Kraljevske akademije za tehničke nauke i Asocijacije za napredak nauke i tehnologije

Dr. Mehonić (u sredini): Dodatna motivacija za rad. Avaz

Al. B.

5.7.2021

Akademik Adnan Mehonić prvi je Bosanac kojeg je magazin ''MIT Technology Review'' uvrstio na globalnu listu 35 nadarenih mladih inovatora u svijetu mlađih od 35 godina i spremnih da promijene svijet. 





Kvalitet rada

Sarajlija koji živi u Londonu, profesor Fakulteta za elektroniku i elektroinžinjering University Collegea iz Londona, tako se našao na listi odabranih, na kojoj su prije njega bili i osnivač Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg), suosnivači Googlea Leri Pejdž (Larry Page) i Sergej Brin (Sergey) te drugi briljantni umovi svijeta.

- Osjećam se sretno i motivirano, pogotovo zbog komisije koja je radila odabir liste dobitnika. Naučni radnici su naviknuti da je kvalitet njihovog rada u konstantnom procesu evaluacije, a vanjska potvrda je izvor dodatne motivacije za budući rad - kazao je za “Avaz” prof. dr. Mehonić.

Mladi bh. naučnik, koji je obrazovanje započeo u BiH pa nastavio u Velikoj Britaniji, postigao je nevjerovatne rezultate u razvoju memristora, elektroničkog uređaja koji će potisnuti današnji tranzistor, napraviti revoluciju u razvoju računarstva, umjetne inteligencije, a time i svih oblasti života savremenog čovjeka.

Nagli razvoj

- Potreba za ubrzanim napretkom elektronske tehnologije je izraženija nego ikada. Jedan od primjera je nagli razvoj sistema umjetne inteligencije koji su našli primjenu u ekonomiji, medicini, farmaciji, sigurnosti, internetskim uslugama, što zahtijeva ogromne računarske i energetske resurse - pojašnjava Mehonić.

Dobitnik je “Zlatne značke” Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, “Oxford Instruments Award” za najbolji magistarski rad te priznanja za najinovativnijeg akademika na Univerzitetu u Londonu. Član je Kraljevske akademije za tehničke nauke i Asocijacije za napredak nauke i tehnologije.

Povezivanje mladih naučnika

Iako živi i radi u Velikoj Britaniji, Mehonić je jedan od uspješnih Bosanaca zainteresiranih za razvoj akademskog društva u domovini. Prije četiri godine, s mladim ljudima koji trenutno studiraju ili rade izvan BiH, osnovao je Asocijaciju za napredak nauke i tehnologije, koja povezuje mlade i uspješne naučnike i stručnjake iz oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.