SARAJEVO

Šef Ureda WHO za BiH: Epidemija je još uvijek daleko od završetka

Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, rekao je da je cilj sastanka razmotriti opasnost od četvrtog vala koronavirusa i delta soja koji se pojavio u BiH

L. Memčić

U sjedištu Vlade Federacije BiH danas se održava sastanak o aktivnostima u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i procesom imunizacije stanovništva u FBiH.

Adekvatan odgovor

Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, rekao je da je cilj sastanka razmotriti opasnost od četvrtog vala koronavirusa i delta soja koji se pojavio u BiH.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za BiH, Fabio Scano, je kazao da će prezentirati generalnu epidemiološku sliku u svijetu, sa naglaskom na BiH.

 - Epidemija je još uvijek daleko od završetka. WHO je danas ovdje kako bi radila na prevenciji i smanjenju broja slučajeva. BIH je još uvijek daleko od bezbijedne situacije, trebamo raditi na adekvatnom odgovoru na pojavu delta soja - rekao je Fabio Scano.

Dodao je da je ovo pravi trenutak da se poduzmu koraci u cilju poboljšavanja epidemiološke situacije kao i to da su u procesu imunizacije prioritet osobe starije od 60 godina.

Podsjetio je da su mjere koje se poduzimaju na individualnom nivou dale rezultate.

Dr. Siniša Skočibušić kazao je da žele poslati dvije poruke javnosti.

Delta virus

- Imamo potvrđena tri slučaja delta virusa u Čitluku i Ljubuškom, te su poduzete sve mjere. Uskoro ćemo imati veći broj vakcina i tako će se pod kontrolu staviti četvrti val pandemije - kazao je Skočibušić.

Sastanak organizira premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a pozvani su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije - Ureda za BiH, ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH, Udruženja imunologa u BiH, zamjenici federalnog premijera, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH te premijeri i ministri zdravstva kao i predstavnici zavoda za javno zdravstvo svih deset kantona u Federaciji BiH.

Sastanak počinje u 13:00.

Više o temi Fadil Novalić

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Delta soj "tvrd" za kineske vakcine?
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na