AKTUELNO

Čeka se odluka Doma naroda: Federacija na korak do deblokade finansijskog tržišta

Zakon o komisiji za vrijednosne papire traži stručnjake i nestranačke ljude, a nas uvjeravaju da je nestranačka osoba koja je bila ministar u vladi i predsjednik lokalnog ogranka u stranci i predsjedavajući Općinskog vijeća, kaže Čengić

Predstavnički dom podržao imenovanje novih članova Komisije za vrijednosne papire FBiH. Arhiv

Piše: E. Halimić

6.7.2021

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), sa 54 glasa za, 18 suzdržanih i bez glasova protiv, donio je u ponedjeljak 5. jula Odluku o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.


Čeka se odluka Doma naroda FBiH

Odlukom su zbog isteka mandata razriješena dva člana Komisije, Hasan Ćelam i Matej Živković, a za nove članove imenovani su Adnan Zukić kao predsjednik Komisije, te članovi Matej Živković, Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika. Odluka, koju treba da potvrdi Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, značajna je za funkcionisanje Federacije BiH.

Komisija za vrijednosne papire FBiH ne funkcioniše još od oktobra 2019. godine, jer Parlament FBiH nije odobrio tada predložene članove Komisije zbog nacionalnog sastava. Zbog toga što ne funkcioniše skoro dvije godine, oko 400 zahtjeva pravnih subjekata čeka konačne odluke koje može donijeti samo Komisija, a blokirane su i stotine miliona maraka kapitala. Izbor članova Komisije blokiran je, jer delegati u jednom od dva doma - Domu naroda nisu bili zadovoljni izborom kandidata.

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH, Ambasade Sjedinjenih američkih država (SAD) i Velike Britanije u BiH, te Ured visokog predstavnika (OHR) u zajedničkoj izjavi, u aprilu su tražili da se deblokira rad Komisije, podsjećajući da je ova ključna institucija u potpunosti paralisana više od godinu.

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić za „Avaz“ kazao je da mu je drago da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH potvrdio imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH.


Procedure nisu bile transparentne

Čengić: Zakon o komisiji za vrijednosne papire traži stručnjake i nestranačke ljude. Arhiv

- Iskreno se nadam da će i Dom naroda Parlamenta FBiH učiniti isto i to uskoro. Na taj način će biti deblokirano tržište i privreda koja je u zastoju zbog nepostojanja ove Komisije već duži period zbog nesposobnosti parlamentarne većine – istakao je Čengić.

Dodao je da iako mu je drago zbog privrede, nije mogao podržati ovakav sastav Komisije jer procedure nisu bile transparentne i zastupnici nisu upoznati sa provedenom procedurom detaljno.

- Također jasno je da Zakon o komisiji za vrijednosne papire traži stručnjake i nestranačke ljude, a nas uvjeravaju da je nestranačka osoba koja je bila ministar u vladi i predsjednik lokalnog ogranka u stranci i predsjedavajući Općinskog vijeća. Mislim da se jako važna institucija stavlja u ruke stranački osoba – poručio je Čengić.


Formalno obrazovanje kandidata

Adnan Zukić kao predsjednik Komisije je po obrazovanju diplomirani ekonomista. Matej Živković je 2004. magistrirao i 2008. doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josip Juraj u Osijeku. Predrag Mlađen je 2008 godine diplomirao bankarstvo, finansije i trgovinu na Panevropskom univerzitetu Aperion. Esad Dželilović je doktor ekonomskih nauka, a doktorirao je na Fakultetu za poslovne i finansijske studije na Univerzitetu za poslovne studije (UPS) u Banjoj Luci. Romeo Zelenika je po obrazovanju nastavnik povijesti i zemljopisa i diplomirani pravnik sa Sveučilišta u Mostaru.


Optužba protiv bivšeg predsjednika

Bivši predsjednik Komisije za vrijednosne papire Hasan Ćelam je zajedno sa još 18 osoba optužen za krivična djela organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, te prevaru u privrednom poslovanju. Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo tereti ih da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka (oko 15 miliona eura) i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Ovlasti Komisije za vrjednosne papire su, između ostalog, uspostavljanje i razvoj tržišta kapitala, izgradnja fer tržišta i zaštita interesa investitora. Također, reguliše uslove izdavanja obveznica deset kantona i opština u Federaciji BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.