PRENOSIMO

Nikšić: Izetbegović i SDA su omogućili HDZ-u apsolutnu većinu u Domu naroda

Ono što je nama možda u ovom trenutku važnije od članova Predsjedništva je pitanje nadležnosti domova naroda, rekao je

Nermin Nikšić. Arhiv

Federalna.ba

6.7.2021

Šta je bio cilj sastanka sa Čovićem, ima li želje za ujedinjenjem sa Komšićem, šta znači Izetbegovićeva ponuda opoziciji: zajedno do rješenja Izbornog zakona, o ručku sa Palmerom, poželjnom Zvizdiću, nametnutim Konakovićem, i samootpisanom Kojeviću, za "Mrežu" je govorio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Kaže da bh. vlasti očito nemaju snage da se uhvate u koštac sa Izbornim zakonom, čim je neophodna inicijativa i angažman međunarodne zajednice.

- Ja sam vrlo jasno rekao, što se tiče SDP-a BiH, mi smo spremni biti dio rješenja, spremni smo učestvovati, podržati, dati svoj doprinos, svakako ističući svoje stavove. Mi smo spremni i ostati jedini protiv ukoliko smatramo da to nije u redu. Za nas je prihvatljiva verzija, kad je u pitanju izbor članova Predsjedništva, ili indirektno ili direktno, ali identično za sve članove Predsjedništva. Dakle, asimetrija ni u kom obliku ne dolazi u obzir. Ono što je nama možda u ovom trenutku važnije od članova Predsjedništva je pitanje nadležnosti domova naroda. Spremni smo da razgovaramo na redefinisanju tih odnosa, da Predstavnički dom bude zaista Predstavnički dom, zakonodavno tijelo, a da domovi naroda raspravljaju o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa pri čemu, što se nas tiče, možemo da utvrdimo i veće kriterije, veći obuhvat vitalnog nacionalnog interesa nego što je to poznato u evropskim standardima, kako bi garantovali da se zaista neće ugroziti bilo čije pravo. I na kraju, ono o čemu opozicija stalno priča je pitanje fer i poštenih izbora, da zaista konačno imamo izbore u kojima će biti do birača, a ne do brojača - rekao je.

Navodi da opozicija nema većinu da sama donese izmjene Izbornog zakona.

- Izetbegović i SDA su omogućili HDZ-u apsolutnu većinu u Domu naroda, da se bez njih tu ne može ništa uraditi. Mi ćemo se očitovati o svakom prijedlogu, imamo svoje standarde ispod kojih nećemo ići i to je to - kazao je.


Otvorena vrata SDP-a

O sastanku sa Čovićem kaže da ne pokušavaju pronaći rješenje za Izborni zakon.

- SDP je uradio program reforme racionalizacije Federacije i imali smo sastanak na kojem je trebao da bude i Jasmin Imamović, ali nažalost nije mogao da dođe. Tako da svi spinovi da mi dogovaramo nešto mimo SDA ne stoje - dodaje.

Nikšić ističe da je Vojin Mijatović pozvao članove DF-a da se vrate u SDP.

- Ne ujedinjuju se Nikšić i Komšić. Mi imamo političke partije. DF je u ovom trenutku vlast zajedno sa SDA. Ali su vrata otvorena svima koji hoće da dođu u SDP. Sumnjam da je Denis Zvizdić baš spreman da pređe toliko da od jedne desničarske stranke dođe u ljevičarsku, ali je on atipičan političar u odnosu na SDA - smatra Nikšić.

Na pitanje da li se planira kandidovati za člana Predsjedništva odgovara: 

- Ja bih volio da sam u prilici da sa Bakirom Izetbegovićem ukrstim raspravu na bilo kojoj televiziji, da odgovorimo jedan drugom na neka pitanja. SDP je imao čovjeka koji je bio pobijedio na posljednjim izborima, ali su mu nažalost pokrali tu pobjedu. Nema nikakvog razloga da on nije prvi izbor SDP-a i na sljedećim izborima. Ovdje ne govorimo o pojedinačnim sudbinama, nego o sudbini zemlje - kazao je Nikšić.

Navodi da SDP nije opozicija u Kantonu Sarajevo.

- SDP je najjača opoziciona stranka u Bosni i Hercegovini. SDP je vlast u KS-u. Vlast dijelimo sa druge dvije političke partije sa kojima se dogovaramo, koordiniramo, radimo. Onima koji žele da spinuju i misle da na taj način šalju neke uvrede, da time ponižavaju nekoga, neka misle šta žele. Vidjet ćemo šta će rezultati reći - rekao je.


Izbori moraju biti

O dosadašnjim rezultatima sarajevske "Trojke" kaže da je "vrlo jasno da rezultati prethodne vlade koja je bila vlada "Šestorke", pa kataklizma kad su je vodili SDA, DF i SBB, da bi mi sad došli u situaciju da se držimo onoga što smo utvrdili kao ključne, da se one provode, da se rade, da se problemi rješavaju. Nažalost, imamo situaciju da i kad smo pokazali kako se može i kako smo spremni da nabavimo vakcine za građane kantona, jer to entitet i država nisu uradili, da nas je minirala Federalna Vlada koja se prvo priključila u taj plan da uzme, a onda odlučila da ne plati i da ne kupi te vakcine. Tako da još uvijek nemamo nijedne vakcine koju smo nabavili nekim regularnim putem. U svakom slučaju, Vlada KS-a će imati svoj test na izborima."

Smatra da je sasvim izvjesno kad bi svi svoje sujete i interese potisnuli u stranu i bavili se onim što bi trebao da bude posao političara, da bi neuporedivo lakše i bolje stanje bilo u ovoj zemlji.

Krajnje je vrijeme da dobijemo priliku da na fer i poštenim izborima građani BiH kažu za koju su opciju. Sa predstavnicima međunarodne zajednice smo pričali da je na primjeru Vlade FBiH očito kako SDA i HDZ se ne sekiraju baš previše, jer Federalna Vlada je već 6-7 godina bez potrebnog kapaciteta u Parlamentu i niko ništa. Oni su rekli da, što se njih tiče, izbori moraju biti - zaključio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.