NA LICU MJESTA

Protest državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH: Ne damo struku politici!

Cilj protesta je izražavanje nezadovoljstva zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, a u septembru planiraju generalni štrajk ukoliko ne dođe do promjena

Protest počeo u 10 sati. A. Saračević

Piše: A. Saračević

7.7.2021

Na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u 10 sati počeli su protesti članova Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.


S protesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Kolektivni ugovor

Protest je organiziran s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, Budžeta za 2021. godinu kojeg je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo i uputilo na dalju proceduru sa osnovicom za obračun plate 475,69, dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija i zbog skraćivanja prava na život.


Bez objašnjenja


- Nama osnovica za mjerenje plate nije mijenjana 10 godina. Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan Kolektivni ugovor za državne službenike. Osnovica je prije 12 godina sa 535 spala na 475 bez ikakvog objašnjenja - rekao je Salih Karčić, predsjednik Sindikata.

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva, Ramo Hrustemović rekao je da podržava sve zahtjeve uposlenika državnih institucija.

- Sve što traži Sindikat državnih službenika i zaposlenika, apsolutno smo za te zahtijeve, mi kao Agencija za lijekove i medicinska sredstva već dugi niz godina upozoravamo na ove probleme. Loše politike se već odražavaju na Agenciju. Imamo smanjen broj uposlenih stručnih ljudi. Mi smo jedina Agencija na nivou države. Imamo više loših politika prema nama, u prvom nam je planu pacijent. Ako već govorimo o politici, politika zna da mi punimo budžet, a najmanje povlačimo iz budžeta.

- Sramota me je da jedan farmaceut, biolog, imaju manju plaću od jednog paušala zastupnika. Mi ne damo struku politici - rekao je Hrustemović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.