KOD TRAVNIKA

Deminerski timovi FUCZ-a na području Turbeta očistili 60.072 kvadrata

Pronađena je jedna PP mina (PMR-2A) i 17 komada NUS-a.

A. Č.

Uklonjeno 18 eksplozivnih sredstava

Foto: FUCZ


Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na području Turbeta kod Travnika očistili su novih 60.072 kvadrata sumnjive površine i uklonili 18 eksplozivnih sredstava.

Na zadatku su bili angažovani deminerski timovi FUCZ-a iz Travnika, Busovače i mašinski tim FUCZ-a. Rizično područje nalazilo se u blizini mjesne zajednice Turbe između naselja Varošluk i Nula. Kroz lokaciju prolazi put koji spaja navedena naselja i koji se nije koristio zbog opasnosti od mina.

U naselja Varošluk i Nula vratilo se 80 posto raseljenog stanovništva, a uklanjanjem minske opasnosti stvoreni su uslovi za rekonstrukciju puta koji prolazi kroz tu lokaciju te njegovo korištenje i sigurno okruženje za povratnike naselja Varošluk, Nula, Karaula i Turbe.

Pronađena je jedna PP mina (PMR-2A) i 17 komada NUS-a. Uklanjanje i uništavanje pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava izvršili su timovi za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Primopredaja tog deminerskog zadatka obavljena je između predstavnika FUCZ-a i Centra za uklanjanje mina BiH, a predstavnik Općine Travnik je informiran o obavljenim radovima i granicama deminirane površine.

Više o temi FUCZ

NESTANAK PRIJAVLJEN JUČER
U Savi kod Orašja pronađeno tijelo muškarca

Više o:

FUCZ Turbe Mine Travnik
NA VRH

Podijeli članak na