PRIŠTINA

Skupština Kosova izglasala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Rezolucija podrazumijeva zabranu negiranja genocida u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine

Skupština Kosova. Arhiv

Piše: D. H.

7.7.2021

Skupština Kosova danas je izglasala Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici.

Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, zastupnici Skupštine Kosova su na prijedlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, usvojili rezoluciju.

Rezolucija podrazumijeva zabranu negiranja genocida u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Rezolucija je usvojena s 89 glasova ZA. Predstavnici srpske liste su napustili sjednicu prije glasanja.

Brojni zastupnici u kosovskoj skupštini danas su za reverom nosili Cvijet Srebrenice, simbol stradanja bošnjačkog naroda u julu 1995. godine, a među njima je i premijer Albin Kurti.

Pozivajući se na više međunarodnih dokumenata i rezolucija o ljudskim pravima te onim o Srebrenici, među kojima je i Rezolucija kosovske skupštine, donesena na današnji dan 2005. godine, u dokumentu se ističe da su "nakon nasilne okupacije Srebrenice, koja je bila zaštićeno područje UN-a, oružane snage bosanskih Srba, potpomognute i podržane tadašnjim režimom Republike Srbije, 11. jula 1995. godine, planski ubile više od 8.000 Bošnjaka, silovale veliki broj žena, prisilno protjerale više od 25.000 starijih osoba, žena i djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.