NOVE NEPRAVILNOSTI

Ko blokira penzionisanje Ismaila Sarića, iako je stekao uvjete za penziju

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, pokrenulo je istragu o spornim penzionisanjima nekadašnjih pripadnika policijskih agencija koji su krili tzv. beneficirani radni staž

Cikotić: Šta je tražio. Avaz

Piše: M. Aš.

7.7.2021

Nakon skandala sa penzionisanjem Radenka Stanića, sada već bivšeg pomoćnika ministra sigurnosti BiH, koji je 15 mjeseci dobijao platu, a morao je biti penzionisan, Ministarstvo sigurnosti BIH ulazi u novi. 

Ovoga puta u pitanju je Ismail Sarić, šef odsjeka u Sektoru za graničnu kontrolu ove državne institucije, koji je ujedno i član Drugostepene komisije za žalbe u postupku sigurnosnog provjeravanja. 

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, pokrenulo je istragu o spornim penzionisanjima nekadašnjih pripadnika policijskih agencija koji su krili tzv. beneficirani radni staž. Na taj način je i utvrđeno i nezakonito produženje rješenje za optuženika za ratne zločine Radenka Stanića.


Faksimil dopisa Agencije za državnu službu. Avaz

U slučaju Sarića, ministar Cikotić je pokrenuo proceduru, ali je neobjašnjivo, Agencija za državnu službu BiH odbila zahtjev za penzionisanjem dajući sebi za pravo da tumaći već istumačene odredbe zakona koji regulišu oblast penzionisanja i odnosa poslodavac-osiguranik.

Upečatljivo je to da ovaj akt agenciji nije uopće potpisao direktor agencije Neven Akšamija, već njegova pomoćnica Jadranka Mandarić, koja je rođena sestra sekretarice Samira Rizve, Cikotićevog pomoćnika, a kojeg je Sarić i naslijedio u Drugostepenoj komisiji.

Na zvaničnoj web stranici resornog Ministarstva rada i socijalne politike, eksplicitno je objašnjena pravna situacija u kojoj se našao Sarić, zbog čega je u ovoj situaciji morao biti penzionisan.

Pitanje je šta će sada pokazati istraga Tužilaštva BiH i da li je i u ovoj situaciji OSA BiH "umiješala" svoje prste i spriječila makar privremeno penzionisanje člana Drugostepene komisije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.