PARLAMENT BIH

Borenović poručio Tegeltiji: Ja sam imao poziv od vašeg šefa, mogu misliti šta radi vama

Vijeće ministara obevezano da poništi postupak kupovine zgrade UIO u Banjoj Luci, a ponudu je poslao kum Milorada Dodika

Borenović: Vidjet ćemo ko će sutra odgovarati. Arhiv

Piše: L. Memčić

7.7.2021

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, danas je na sjednici zatražio odgovor da li je Vijeće ministara postupilo po odluci doma, prije mjesec dana, da u roku od sedam dana poništi postupak kupovine zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci.



Iznošenje historijata

Razlog je taj što je data ponuda koja je za 61 milion KM veća od iznosa kojim raspolaže UIO. Ponudu je dostavila firma "Grand Trade", u vlasništvu Mileta Radišića, koji je kum Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a.

Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, nakon iznošenja historijata od osnivanja UIO, odgovorio da nije u skladu sa zakonom da Vijeće ministara donese odluku kakvu je tražio Predstavnički dom prije skoro mjesec dana.

Proces kupovine

- Vijeće ministara nema nadležnosti prema UIO, da naloži da prekinu proces kupovine prostora u Banjoj Luci. Ni na koji način Vijeće ministara ne može učestvovati u toj proceduri - dodao je Tegeltija.

Borenović mu je odgovrio da je u obavezi da postupi po odluci Paralmenta.

-Vidjet ćemo ko će sutra odgovarati. Postoji u zakonu da direktor UIO zajedno sa Upravnim odborom UIO odgovara Vijeću ministara za svoje aktivnosti. Itekako ima zakonskog uporišta i krivične odgovornosti i znam da vam je nezgodno. Kad sam ja imao poziv od vašeg šefa (Milorada Dodika, op.a.) mogu misliti šta radi vama - na kraju je rekao Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.