AFERE

SIPA mjesecima izuzima dokumente, šta radi Tužilaštvo KS: Opstruira li se istraga o događajima u KCUS-u

Predmet formiran 5. aprila, ali je pitanje zašto policija još prije dva mjeseca nije uzela sve sporne predmete

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ponovo su jučer izuzeli određenu dokumentaciju iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Avaz

Piše: M. Aščić

7.7.2021

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ponovo su jučer izuzeli određenu dokumentaciju iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Inspektori ove agencije postupaju prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu i riječ je o nastavku aktivnosti od 5. jula. Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Jedna naredba

Podsjećamo, pripadnici SIPA-e i prekjučer su iz KCUS-a izuzeli dokumente o liječenju Seada Palića i Atifa Hote, pacijenata koji su preminuli prije tri mjeseca u ovoj zdravstvenoj ustanovi pod vrlo čudnim okolnostima.

Aktivnosti ove policijske agencije vrše se pod nadzorom Tužilaštva KS, koje mjesecima vodi istragu u vezi s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Kako saznajemo, realizirana je tek jedna od četiri naredbe Općinskog suda Sarajevo, a SIPA će i danas ponovo boraviti u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH.

Jučerašnji pretres odnosi se, između ostalog, i na predmete koji se tiču tretmana svih pacijenata koji su boravili u KCUS-u, od otvaranja Covid odjeljenja pa do njegovog zatvaranja krajem maja. Radi se o obimnoj dokumentaciji koja nije predata organima gonjenja u aprilu.

Advokat porodice Palić i Hota Damir Koldžo 11. juna podnio je krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a, i ostalih ljekara zbog nemara u liječenju.

Ide sporo

Ali, pitanje je šta sve krije generalna direktorica KCUS-a i zašto Tužilaštvo nije prije dva mjeseca, kada su anesteziolozi pisali Upravi KCUS-a, žaleći se na loše uvjete liječenja Covid pacijenata, izuzelo svu dokumentaciju. Predmet je formiran još 5. aprila.

Čudna je sporost Tužilaštva, pogotovo nakon sumnji da se u KCUS-u falsificira i uništava dokumentacija pacijenata s ciljem da se zataška istina. O tome mjesecima govore javno i članovi porodica koje su izgubile najmilije. Na desetine je tužbi i slučajeva koji ukazuju na nesavjesno liječenje, zbog čega su najavljene nove krivične prijave.

Izetbegović nije saslušana

Za sada nije poznato ni zašto Tužilaštvo KS još nije saslušalo direktoricu Izetbegović, ali i šeficu Klinike za anesteziju i reanimaciju Amelu Katica-Mulalić, koje su direktno donosile naredbe o liječenju Covid pacijenata u jeku trećeg vala.

Poslali smo jučer i upit Tužilaštvu KS koje provodi istragu, ali nismo dobili odgovor.

Ranije je iskaz dalo 13 anesteziologa, koji su u detalje objasnili prema čijim su instrukcijama radili i zbog čega su napustili ovu ustanovu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.