KOMEMORACIJA U POTOČARIMA

Suljagić o obraćanju Dritana Abazovića: Kada dođeš nekome u kuću ne sjedaš odmah za vrh stola

Mi smo ovdje domaćini i pokuca se na vrata i upita se, rekao je

Emir Suljagić. Arhiv

A. K.

7.7.2021

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, danas je u emisiji N1 govorio o obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, ali i o obraćanju potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića na manifestaciji.

Suljagić je poslao poruku u slučaju da Abazović upita da bude govornik na komemoraciji.

- Kada dođeš nekome u kuću ne sjedaš odmah za vrh stola. Zna se ko je domaćin i pitaš ga. Mi smo ovdje domaćini i pokuca se na vrata i upita se. Ja sam potpredsjednik Organizacionog odbora i kada bude bilo i ako bude bilo govora o obraćanju njegovom na komemoraciji, mi ćemo o tome donijeti odluku. Samo jedan razlog zbog čega sam odmah kazao da on neće biti govornik jeste činjenica da ne želim da bilo ko misli da je važniji od komemoracije kao ličnost jer su taj dan važne samo porodice i ljudi koje ćemo ukopati - istakao je Suljagić.

Zahvalio se Kosovu na usvajanju Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

- To je jako važna stvar i još jedan pomak barem na simboličkom planu jednog općeg suočavanja sa događajima iz 90-tih godina. Želim istaći da je bespredmetno ulaziti u debate s Aleksandrom Vučićem (predsjednik Srbije, op.a.) koji je kazao da je usvajanje rezolucije iživljavanje nad Srbima, jer je jedino on uspio sebe proglasiti žrtvom u Srebrenice. Iživljavanje je kada ljude pobijete nakon što ih držite danima bez vode i hrane pa im poslije prekopavate posmrtne ostatke. Mislim da je to bliže definiciji iživljavanja - naglasio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.