SARAJEVO

Osnovana Bosanska akademija nauka i umjetnosti ,,Kulin ban“

Akademija ,,Kulin ban" registrovana samo na nivou FBiH

Kurćehajić: Podnosi ostavku na članstvo u BANU. Agencije

Piše: A. Saračević

8.7.2021

U Sarajevu je osnovana Bosanska akademija nauka i umjetnosti ,, Kulin ban“ (BANUK), na čijem se čelu nalazi akademik Suad Kurtćehajić. 

Akademija registrovana na nivou FBiH, rečeno je danas na konferenciji za medije.

- Trudimo se da budemo apolitična akademija, većina nije politički angažirana – naglasio je akademik Izet Mašić, jedan od osnivača i potpredsjednik akademije.

Kako kažu osnivači, akademija će se zalagati za multidisciplinarna, nestranačka istraživanja koja angažiraju stručnjake iz različitih područja i profesija.

Kurtćehajić je jučer rekao kako će dati ostavku na članstvo u Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti.

Inače, osnivači ove akademije su, uz Kurtćehajića, akademik Nedžad Korajlić, koji je izabran za generalnog sekretara, te profesorica emeritus pulmolog i alergolog dr. Zehra Dizdarević, slikar Džeko Hodžić, Muriz Spahić, bivši dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić, predsjednik Medicinske akademije BiH i član Svjetske akademije nauka i umjetnosti, prof. dr. Izet Mašić, penzionisani profesor mašinstva Aleksandar Knežević, književnik Amir Brka, autor brojnih knjiga Elijas Tauber, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof.dr. Halil Mehtić, maksilofacijalni hirurg i prof.dr. Redžep Dizdarević, prof dr. u penziji Muhamed Šestanović, prof. dr. u penziji Omer Ibrahimagić, profesor na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu Armin Škrbo i dr. Enver Raljević koji je izabran za predsjednika Skupštine BANUK-a.Pored 16 osnivača-akademika BANUK-a izabrano je i osam članova Omer Ibrahimagić sa statusom akademika.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.