SKUPŠTINA ZDK

Opozicija u ZDK prikupila potpise, traže hitnu sjednicu o Zakonu o unutrašnjim poslovima

Na izmjene navednog zakona reagirali su OHR i Ambasada SAD u BiH

Čehić: Zastupnici opozicije traže hitnu sjednicu. Avaz

Piše: A. Č.

8.7.2021

Zastupnici opozicije u Zeničko-dobojskom kantonu, njih 13, stavilo je potpis na zahtjev za sazivanje hitne sjednice Skupštine ZDK sa jednom tačkom dnevnog reda, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Skupština ZDK je na sjednici koja je održana 25. juna usvojile izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima što je izazvalo brojne reakcije domaće, ali i međunarodne javnosti. 

Na izmjene navednog zakona reagirali su OHR i Ambasada SAD u BiH koja je, osim upozorenja, otišla i korak dalje. Prekinula je saradnju sa Vladom i Skupštinom ZDK.

Zastupnici opozicije stavili potpis na zahtjev. Avaz

Zahtjev je predat predsjedavajućem Skupštine KS, a prema važećim propisima za očekivati je da će se hitna sjednica Skupštine ZDK održati do kraja naredne sedmice.

Zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK i član Komisije za nadzor rada policije pri Skupštini ZDK Ermin Čehić jučer je za „Avaz“ rekao da je u nekoliko navrata upozoravao na posljedice neimplementacije donesenog Zakona o unutrašnjim poslovima koji je usvojen u prošlom sazivu kantonalne Skupštine 2018. godine.

- Amandmanima na ovaj Zakon, koji je Skupština usvojila 2019. godine, predviđeno je da se odgodi primjena ovog zakona do 1. januara 2021. godine te da se od tada Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK počinje implementirati u cijelosti. To znači da se po odluci ovog saziva Skupštine ZDK taj Zakon već trebao početi primjenjivati. Primjena ovog zakona, kako je predviđeno odlukom Skupštine ZDK, dovela bi do depolitizacije policije, odnosno osiguranja pravne i finansijske neovisnosti policije. To bi u konačnici dalo veću mogućnost za kvalitetniji rad policije te veću sigurnost građana - pojasnio je Čehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.