NAKON TEŠKE BOLESTI

Istaknuti tuzlanski političar i diplomata Sead Avdić preminuo u 78. godini

Grad Tuzla će organizovati komemoraciju, koja će biti održana u petak u Narodnom pozorištu

A. K.

8.7.2021

Sead Avdić. Grad Tuzla

Usljed teške bolesti u 78. godini preminuo je istaknuti tuzlanski političar i diplomata Sead Avdić. On se proteklih mjeseci borio sa teškom bolešću, a životnu bitku izgubio je danas u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Avdić je rođen 2. maja 1944. godine u Gračanici. U Tuzli je završio osnovnu i srednju školu, a 1969. diplomirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Devet godina kasnije, magistrirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a 1987. uspješno brani doktorsku disertaciju.

Radio je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Tuzli, na mjestu docenta, zatim i redovnog profesora. Nakon višestranačkih izbora 1990. godine, izabran je za predsjednika Izvršnog odbora Skupštine opštine Tuzla, a 1994. godine je izabran za zamjenika načelnika Općine Tuzla.

Nakon 1995. godine bio je izabran u Skupštinu Tuzlanskog kantona, te u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. U mandatu od 2000. do 2002. godine obavljao je dužnost predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Bio je u Ad hoc misiji, u komitetu za nadzor izbora u Georgiji, 2. novembra 2003. godine, u ime Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Od 2002. do 2006. bio je izabran za zamjenika člana delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Evrope, a 2002. postavljen je za predsjedavajućeg Komisije za saradnju BiH sa UNESCO-om. Kao diplomata, izabran je za ambasadora Bosne i Hercegovine u Indiji.

U znak sjećanja na prof. dr. Seada Avdića, Grad Tuzla će organizovati komemoraciju, koja će biti održana u petak 9. jula 2021. godine, u 11 sati u Narodnom pozorištu.

Dženaza će biti klanjana ispred Jalske džamije poslije džume namaza, u 13:45 sati. Posljednji ispraćaj bit će organizovan ispred Komemorativnog centra u Tuzli, od 16 do 16:30 sati, a ukop na mezarju Ilinčica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.