OBILJEŽAVANJE GENOCIDA

Konferencija "Liderske inicijative za Srebrenicu": Izgradnja budućnosti na pomirenju i dijalogu

Zalagat ćemo se da se sve sudske presude prenesu u školske klupe - pojasnio je Zlatko Lagumdžija

Piše: S. Smajlović

8.7.2021

S današnje konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Obilježavajući 26. godišnjicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a, u julu 1995. godine u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, danas je održana konferencija o pokretanju "Liderske inicijative za Srebrenicu".

Lidersku inicijativu za Srebrenicu“ čini neformalna grupa bivših i sadašnjih najviših izabranih dužnosnika (šefova država, članova parlamenata), i imenovanih dužnosnika (ministara, premijera) okupljenih na prijedlog prof. doktora Zlatka Lagumdžije.

Inicijativa je ideja tima Memorijalnog centra Srebrenica i projekta "Istina, dijalog, budućnost" koji podržava Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.


- Lidersku inicijativu čini 26 bivših državnih dužnosnika, akademika i drugih građana iz 14 država i pet kontinenata. Cilj ovog projekta je izgradnja jedne drugačije budućnosti na pomirenju, dijalogu i učenju razumjevanja, usvajanja rezolucije o Srebrenici i zabrane negiranja genocida. Osim toga, zalagat ćemo se da se sve sudske presude prenesu u školske klupe - pojasnio je Lagumdžija.

Prema riječima Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra, „Liderska inicijativa za Srebrenicu“ za ovaj memorijal znači mnogo, prije svega što okuplja eminentne ljude iz BiH, Evrope i svijeta.

Na konferenciji je putem „videomessage“ i „zooma“ govorilo 16 bivših lidera iz BiH, regiona i svijeta. Nakon ove prve konferencije, a na osnovu svih diskusija bit će sačinjeni zaključci, s kojima će javnost piti upoznata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.