ŠTA KRIJU OD NARODA

Vlada Federacije BiH proglasila “povjerljivim” ugovor o nabavci pola miliona vakcina iz Kine

Na dodatni upit upućen Zavodu, čijim zahtjevom je traženo stavljanje oznake “povjerljivo”, odgovoreno je da je to bio zahtjev proizvođača

Sinopharm vakcine. Ilustracija

A. Ka. / BIRN

8.7.2021

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prije 14 dana na ugovor o nabavci pola miliona kineskih vakcina Sinopharm stavila oznaku stepena tajnosti “povjerljivo”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Stručnjaci takvu odluku smatraju neosnovanom.

Slobodan pristup informacijama

Zahtjevom za slobodan pristup informacijama, novinari BIRN-a BiH su nakon potpisivanja Ugovora o direktnoj nabavci 500.000 doza kineskih vakcina Sinopharm od 10. juna, tražili dostavljanje tog dokumenta.

Umjesto ugovora, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije, koji je ugovor potpisao, odgovorili su da ne mogu dostaviti dokument jer je Vlada na sjednici 24. juna 2021. godine donijela odluku kojom “tekst Ugovora o nabavci SARS-CoV-2 Vaccine oznaku stepena tajnosti „povjerljivo“.

Leila Bičakčić, izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), smatra da bi ovakva informacija, po svojoj prirodi, trebala biti javna bez da se traži po Zakonu o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI).

- Ovakva informacija bi po svojoj prirodi trebala biti javna unaprijed – Vlada je treba objaviti da bi građanima stavila do znanja koliko vakcina i po kojoj cijeni su kupili kad su već ovoliko dugo čekali - kaže Bičakčić dodajući da odlučivanje po zahtjevu o slobodnom pristupu informacijama podliježe takozvanom testu javnog interesa.

- Po takvom testu, ta bi informacija morala biti objavljena u interesu javnosti jer on prevazilazi povjerljivost - kaže direktorica CIN-a, organizacije koja tužbama protiv institucija koje ne poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacijama nastoji povećati transparentnost.


Dodatni upit

Na dodatni upit upućen Zavodu, čijim zahtjevom je traženo stavljanje oznake “povjerljivo”, odgovoreno je da je to bio zahtjev proizvođača. Ranije je iz Vlade Federacije saopćeno kako entitet direktno pregovara s Kinom o nabavci vakcina, te da je ugovor u ime Vlade potpisao v.d. direktora Zavoda Siniša Skočibušić. Federalni premijer Fadil Novalić je tada rekao da “zbog klauzule o javnosti nismo u mogućnosti dati više informacija o ovome”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.