SARAJEVO

Čibukčić i Granić potpisali ugovor o podršci projektu „Regionalni vodovod Plava voda“

Riječ je projektu ukupne procijenjene vrijednosti 50 miliona maraka

Projekt vrijedan 50 miliona KM. Avaz

Ad. A.

9.7.2021

U prostorijama Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, u petak 9. jula 2021. godine potpisan je ugovor o podršci projektu „Regionalni vodovod Plava voda“ između Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i JP „Plava voda“ d.o.o. Travnik, a u svrhu učešća Fonda u realizaciji sporazuma o zajmu između BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) u iznosu od 11 miliona EUR. Ugovor su potpisali direktor Fonda Fuad Čibukčić i direktor JP „Plava voda“ d.o.o. Travnik Ernad Granić.

Riječ je projektu ukupne procijenjene vrijednosti 50 miliona maraka, za koji je Vlada FBiH 2013. godine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa, a za čiju realizaciju je planirano osiguranje sredstava iz kreditnih aranžmana ugovorenih sa međunarodnim finansijerima i to sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojnom bankom Vijeća Evrope (CEB), vrijednosti od po 11 miliona EUR.


S današnjeg potpisivanja. Avaz

Kada je u pitanju finansiranje Projekta u otplati kredita učestvuje više domaćih institucija u slijedećim omjerima, Fond za zaštitu okoliša FBiH 25 posto, ZDK 17,5 posto, SBK 7,5 posto, Grad Zenica 37,46 posto, Općina Novi Travnik 6,06 posto, Općina Busovača: 6,48 posto.

Podsjećamo da je Fondu za zaštitu okoliša FBiH Odlukom V broj 149/2016 Vlade FBiH od 22.01.2016. godine data saglasnost na podršku zajmu za projekat „Plava voda“ sa EBRD-om i to za potpisivanje Ugovora o podršci zajmu u traženom dijelu učešća Fonda u projektu od 25 posto od ukupnog zaduženja, odnosno 6.129.345,00 KM u vremenskom intervalu od 15 godina.

Nakon rješavanja niza problema, 20.12.2017. godine je potpisan Ugovor o podršci zajmu između FBiH, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, ZDK, SBK i EBRD, te je 28.6.2019. godine između Fonda za zaštitu okoliša FBiH i JP RV Plava voda potpisan prvi Ugovor o podršci projektu „Regionalni vodovod Plava voda“.



S potpisivanja ugovora. Avaz

-Današnjim potpisivanjem ugovora od strane Fonda su ispunjeni svi preduvjeti za nastavak aktivnosti realizacije projekta izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda, tj. okončani su svi pregovori i pripreme za proglašenje efektivnosti CEB kredita u ovoj godini. Kao prepoznati učesnik i u ulozi donatora/sufinansijera zadužen od strane Vlade Federacije za realizaciju međunarodnog projekta, sufinansiranog od strane domaćih i međunarodnih partnera – međunarodnih razvojnih banaka (EBRD i CEB) i međunarodnih razvojnih agencija (SIDA), Fond je sa svoje strane okončao sve potrebne pripremne aktivnosti i procedure uključivanja u otplatu CEB zajma. Današnjim ugovorom Fond je preuzeo obavezu učešća u dijelu sufinansiranja i otplate zajma ugovorenog sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope u iznosu od 11 miliona EUR, koji čini polovinu od ukupnog kreditnog zaduženja predviđenog za realizaciju Projekta. Ostatak od 11 miliona EUR osiguran je iz kreditnog zaduženja kod EBRD-a, gdje Fond u otplati i ovog dijela zajma aktivno učestvuje od 2019. godine - izjavio je Čibukčić.


S potpisivanja ugovora. Avaz

Dodao je da je projekat Plava voda generacijski projekat i jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata koji se realizira u BiH. Projekat koji rješava pitanje vodosnabdijevanja građana Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona je jedan od kapitalnih projekata za Federaciju, koji se ne bi mogao realizirati bez pomoći donatorskih, grant sredstava i kreditnih sredstava međunarodnih razvojnih banaka.

Kako je pojasnio Čibukčić, Fond kao finansijska institucija i pouzdan domaći partner kada je realizacija strateških projekata iz oblasti zaštite okoliša u pitanju, i ovaj put, a Odlukom Vlade Federacije BiH, podržava projekte koji se realiziraju sredstvima međunarodnih finansijskih institucija i organizacija. U perspektivi Fond ima za prioritet i strateški je opredijeljen ka usmjeravanju sredstava u međunarodne projekte, te da u skladu sa svim raspoloživim resursima i kapacitetima unapređuje aktivnosti posredovanja iz sredstava međunarodnih finansijskih partnera i domaćih institucija i tijela, a u skladu sa međunarodnim ugovorima i sporazumima.

Učešće Fonda u ukupnom iznosu otplate CEB kredita od 25% u periodu od 20 godina iznosi 6.427.346,47 KM, dok je sa ukupnim zaduženjem po preuzetom kreditnom aranžmanu potpisanim sa EBRD-om, zaduženje Fonda za cjelokupan projekat Plava voda 12.202.929,97 KM, i trebalo bi biti otplaćeno zaključno sa 2041. godinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.