DOLAZE U POTOČARE

Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

Zahtijevaju da Srbija odustane od politike izazivanja regionalne nestabilnosti - mješanjem u unutrašnja pitanja susjednih država, prije svega Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Solidarnost sa žrtvama genocida. Arhiv

Fena

10.7.2021

"Žene u crnom" povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici danas od 19.30 do 20.30 sati organizuju stajanje u crnini i ćutanju na Trgu Republike u Beogradu.

Tom prilikom, zajedno sa umjetničkim kolektivima "Škart" i "Dah teatar", bit će izvedena i scenska akcija Srebrenica – ime genocida, saopćeno je iz Fondacije CURE.


Dostojanstvo žrtava

"Žene u crnom" podsjećaju da je genocid u Srebrenici najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, te da je režim Slobodana Miloševića saučesnik genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske.

Ova NVO napominje da je u Haškom tribunalu, van svake sumnje, dokazana individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta "velike Srbije", a genocid u Srebrenici je dio tog projekta.

 "Žene u crnom" zahtjevaju da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, a ne samo kao jedan od preduslova na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, da se negiranja genocida i svih zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina kvalifikuje kao krivično delo, te da predsjednik i svi drugi predstavnici države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i šire.


Prihvatanje presuda

Udruženje zahtjeva da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova i sudski utvrđeni činjenice, da država Srbija sarađuje sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, što uključuje potpuno prihvatanje odluka i presuda ovog suda u Hagu i da se uspostavi regionalna saradnja u cilju efikasnog procesuiranja ratnih zločina.

"Žene u crnom" također zahtijevaju da država Srbija odustane od politike izazivanja regionalne nestabilnosti - mješanjem u unutrašnja pitanja susjednih država, prije svega Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, "Žene u crnom" će 11. jula učestvovati u komemoraciji/dženazi u Potočarima, gdje će, zajedno s porodicama žrtava genocida u Srebrenici , prisustvovati ukopu 19 posmrtnih ostataka žrtava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.