NAKON PRISTANKA PORODICA

U 12 reekshumacija kompletirana 754 tijela

Dan nakon komemoracije 11 jula bit će kompletirano još 94 ranije ukopana tijela

S. Smajlović

10.7.2021

S posljednje reekshumacije u MC. S. Smajlović

Ekspertni tim Instituta za traženje nestalih BiH i Podrinjsko identifikacijskog projekta (PIP) iz Tuzle, pretprošle godine su u Memorijalnom centru Potočari, u julskoj i oktobarskoj akciji reekshumirali (kompletirali) 269 tijela, ranije ukopanih žrtva genocida u Srebrenici.


Dvanaest reekshumacija

- U prvoj reekshumaciji polovinom jula 2019. godine (lani zbog koronavirusa nije bilo reekshumacije) za deset dana kompletirano je 120, a u oktobarskoj akciji iste godine još 49 tijela. Do sada je u dvanaest reekshumacija kompletirano 754 tijela, dok se u PIP nalazi još 710 posmrtnih identifikovanih ostataka, koji čekaju saglasnost porodica žrtva za kompletiranje - potvrđeno nam je i PIP u Tuzli.

Dodaju, da je na drugim mezarlucima, gdje su, prema želji rodbine, ukopana identificirana tijela genocida u Srebrenici do sada reekshumirano sedam skeleta. Kod 11 ukopanih žrtava genocida po drugi put je vršena reekshumacija.

Osim predstavnika Suda i Tužilaštva BiH i MUP - RS, reekshumacijam su prisustvovale i porodice žrtava. Ranije ukopana tijela vade se iz kabura, na stolu poredaju dodatne kosti i sve se to fotografira, evidentira i ponovo u plastičnim vrećama vraća u kabure,



Bez dženaze

Prije zagrtanja istom zemljom stavljaju se nove daske, a zatim slijedi učenje Kur“ana pored kabura. Vjerski obred, bez klanjanja dženaze, obave samo porodice žrtava, bez prisustva imama.


Apel porodicama žrtava

Iz PIP Tuzla pozivaju sve članove porodica koji su obaviješteni o identifikaciji dijelova posmrtnih ostataka njihovih najmilijih da dođu i daju pismeni pristanak za reekshumaciju na koji će biti pozvani odmah nakon ovogodišnje dženaze kada će biti reekshumirana 94 tijela Također apeliraju na sve porodice đrtava da obavijeste PIP o eventualnoj promjeni adrese kako bi ih mogli obavijestiti o identifikaciji,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.