TAČNO U PODNE

Građani BPK Goražde "Stali za čovječanstvo" i odali počast žrtvama genocida

Istovremeno sa munara svih džamija u BPK Goražde učena je salla za žrtve Srebrenice

Fena

Građani odali počast ubijenim Srebreničanima

Foto: Fena


Minutom za čovječanstvo građani Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Ideju simbolično nazvanu "Stani za čovječanstvo" zajedno su inicirali Vlada BPK i Muftijstvo goraždansko u namjeri da iz dijela BiH kojem je prijetila sudbina Srebrenice pošalju poruku da se ne zaboravi i da se ovakav zločin nikada i nikome ne ponovi.

Tačno u podne, zaustavljen je saobraćaj na Trgu branilaca grada, a građani su stajanjem na mjestu na kojem su se zatekli odali počast srebreničkim žrtvama.

Istovremeno sa munara svih džamija u BPK Goražde učena je salla za žrtve Srebrenice. Riječ je o vjerskom sadržaju koji je nekada bio dio muslimanske tradicije, i učila se kada neko umre te su na taj način ljudi obavještavani sa munara.

Večeras prije jacija- namaza u svim džematima na području Muftijstva goraždanskog bit će proučen Jasin i tevhid.

Jutros je iz Goražda krenuo i tradicionalni 9. biciklistički maraton prema Srebrenici, dok će se na dan dženaze u nedjelju. 11. jula. u organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić”održati drugi po redu pohod na dionici Goražde- Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372 na Posestri, u dužini od 11 kilometara.

Više o temi Goražde

DAN SJEĆANJA
Startao maraton Goražde - Žepa - Srebrenica
NA VRH

Podijeli članak na