MOSTAR

Bivši radnici „Aluminija“ paljenjem svijeća i polaganjem vijenca obilježili dvije godine od gašenja nekadašnjeg giganta

Na sastanku u HDZ-u nam je obećano da će 54 čovjeka do 30.6. koji su stekli uvjete za penziju biti isplaćeni, kaže Bebek

Grupa bivših radnika: Obilježili godišnjicu gašenja. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

10.7.2021

Desetak bivših radnika „Aluminija“ danas su u krugu ovog preduzeća obilježili drugu godišnjicu gašenja ovog nekadašnjeg mostarskog giganta.

Simbolično, položili su vijenac i upalili svijeću, ali za razliku od lani, to im je danas bilo onemogućeno pred kapijom preduzeća, čiji pogoni su iznajmljeni izraelsko-kineskom konzorciju „Abraham grupaciji“ i njihovoj novoformiranoj firmi „Aluminij Industries“.

Peri Bebeku, bivšem predsjedniku Skupštine sindikata nekadašnjeg „Aluminija“ nije bilo svejedno što su vraćeni s kapije, preduzeća u kojm je proveo 29 godina i 10 mjeseci. Jednako tako je, zajedno sa svojim kolegama, bio potresen dolaskom u krug preduzeća, čijim je gašenjem zbog duga od preko 400 miliona maraka, prije tačno dvije godine veliki dio njih od 930 ostao na ulici. Bebek je mišljenja da se „Aluminij“ mogao spasiti na više načina, ali za to nije bilo sluha.



Bivši radnici vraćeni s kapije. M.Smajkić

Od njih 900, rekao je Bebek, samo 170 radnika, prema informaciji koju je dobio prije mjesec radi u novom preduzeću. Imaju plaću koja je, kako je naveo, 60 posto od nekadašnje plaće, a starijim od 50 godina je, istaknuo je, poručeno da ne mogu biti vraćeni.


-Znam i da među njima nisu svi radnici „Aluminija“. U prvoj godini su kazali da će se na posao vratiti 330 radnika, ali to se nije dogodilo. Prije mjesec smo se ovdje najavili, nisu nas primili. U stranci HDZ  su nas primili. Razgovor je, iskreno ću reći, bio korektan, Obećano nam je do 30.juna da će 54 čovjeka, koji su stekli uvjete za penziju, biti isplaćeni što se tiče staža, a da će do kraja godine biti riješeno pitanje svih ostalih djelatnika što se tiče staža- kazao je Bebek.



Položili vijenac u krugu preduzeća. M.Smajkić

Pojasnio je da je riječ o neuplaćenom stažu koji se kreće od 22 do 40 mjeseci za 54 radnika, što im je bilo obećano i nakon gašenja „Aluminija“.


Stotinjak bivših radnika je našlo zaposlenje u državnim firmama, a jako mali broj ljudi, dodao je Bebek, radi u privatnim firmama u Mostaru i Širokom Brijegu.


-Dio ljudi je otišao u Njemačku i moja gruba procjena je da 70 posto bivših radnika „Aluminija“ nema posao-istaknuo je on.


Milan Badalić je ispričao kako je pravo na penziju stekao prije nešto više od godinu, ali mu nedostaju 22 mjeseca radnog staža.


-Sada tražimo da nam se to uplati, a čini mi se da naš sadašnji direktor nema nekih argumenata da nam to završi. Išli smo kod gospodina Čovića i obećao je da će nam to sa 1.7. ove godine biti završeno, međutim za sada nema ništa od obećanja- naveo je Badalić.


U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona formirano je šest predmeta koja su u fazi istrage, a koji se odnose na period od 2014.godine do gašenja. Riječ je o predmetima protiv šest osoba, bivših direktora, formiranih na osnovu izvještaja Finansijske policije.


Postupci u vezi tri predmeta koja su se odnosila na period do 2014.godine su obustavljeni. Novih optužnica nema, a za sada je jedina potvrđena protiv Ive Bradvice, koji je „Aluminijem“ rukovodio od konca 2010. do novembra 2013.godine. On se početkom marta u Općinskom sudu Mostar izjasnio da nije kriv za nesavjestan rad u službi, krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Bebek: Traže uplatu doprinosa. M.Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.