EKSKLUZIVNO

Džefri Najs u Potočarima govorio za "Avaz": Jedna je istina, a to je da ne postoji nijedan razlog za ubijanje nevinih dječaka, muškaraca i žena

U Srbiji bi trebali moći da to shvate i priznaju, naglasio je Najs

Džefri Najs: Moje znanje i iskustvo je nedovoljno da bi objasnio šta se dogodilo u Jugoslaviji. Muris Haskić

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

10.7.2021

Džefri Najs (Geoffrey Nice), bivši tužilac Haškog tribunala boravi u Potočarima na obilježavanju 26. godišnjice genocida u SrebreniciOvom prilikom ekskluzivno je govorio za "Dnevni avaz".

- Svake godine držim predavanja u Dubrovniku o monstruoznim zločinima koji su se ovdje dogodili. Na kraju te serije predavanja obavezno dođemo u Potočare. Morali smo doći ovdje kako bi odali počast žrtvama užasnog i tragičnog zločina koji se ovdje dogodio. Nadam se da će studenti odavde ponijeti značajnu lekciju koja će ih definirati u životu - kazao je Najs.

Ovu priliku iskoristio je da uputi poruku cijelom svijetu, a upravo stojeći nekoliko metara od mezara hiljada nevino ubijenih Srebreničana.

- Moje znanje i iskustvo je nedovoljno da bi objasnio šta se dogodilo u Jugoslaviji. Ali mogu reći šta se dogodilo u Srebrenici. Ovo je historija koja treba biti ispričana iskreno. Jedna je jedina istina, a to je da ne postoji apsolutno niti jedan razlog za ubijanje nevinih dječaka, muškaraca i žena. U Srbiji bi trebali moći da to shvate i priznaju - naglasio je Najs.

Cijeli razgovor čitajte u sutrašnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.