PREDSJEDNICA UDRUŽENJA

Munira Subašić: Večeras će u Srebrenici u crkvi pjevati “supruga od zločinca Ražnatovića”

Kako je dodala, to je zahvaljujući Majkama i živim svjedocima koje su sarađivale sa Haškim tribunalom i koje su, kako je rekla, svjedočile istinu

Munira Subašić: Vrijeđaju Bošnjake. Fena

Fena

10.7.2021

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je danas u Srebrenici kako će večeras u tome gradu u crkvi pjevati "supruga od zločinca Ražnatovića" te kako se pokušava na sve načine da se vrijeđaju Bošnjaci i žrtve genocida. Potcrtala je i nikome ne želi da se desi genocid koji su oni preživjeli.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je danas u Srebrenici kako će večeras u tome gradu u crkvi pjevati “supruga od zločinca Ražnatovića” te kako se pokušava na sve načine da se vrijeđaju Bošnjaci i žrtve genocida. Potcrtala je i nikome ne želi da se desi genocid koji su oni preživjeli.

- Mi majke koje 26 godina tražimo istinu, čekamo pravdu, mogu da kažem da smo uspjele. Posebno jer su bile dvije presude a to je zločincu Mladiću. nije nama Majkama da neko pati nego ko je kriv neka odgovara. Takođe presuda Simatoviću i Stanišiću, da se dokazalo da je Srbija odgovorna za genocid u BiH. Ne postoji nijedna gumica koja to može izbrisati. Njihovi oficiri su dobili da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat - istakla je Subašić.Kako je dodala, to je zahvaljujući Majkama i živim svjedocima koje su sarađivale sa Haškim tribunalom i koje su, kako je rekla, svjedočile isitnu

- Ali nešto me boli kao majku: mladi u entitetu RS, mladi u srbiji su jako bolesti od mržnje, žive u lažima. Njihovi najmiliji koji su učestvovali u genocidu, njihovi očevi, njihovi dedovi nisu im kazali poslije 26 godina pravu istinu. Naša djeca žive u ljubavi, nisu napravili nijednu osvetu, to govori koliko majke Bošnjakinje žele mir na ovim prostorima - potcrtala je.

- Ono što se nama desilo, ne postoji gumica koja to može izbrisati, ali moramo zbog budućnosti graditi bolje sutra. Moramo se boriti da postoji pomirenje. Dvadesetšest godina nemamo zakon o zabrani negiranja genocida. Zločin genocid koji smo preživjeli – ne dao Bog da se ikom desi. Kad smo iznosili tabute počela je sitna kiša padati, a onda i pljusak. To su suze svake majke koja traga za kostima svojih sinova - ispričala je Subašić.

- Prekoputa crkva, inat crkva, tamo gdje je nađena jedna košćica od mog sina Nermina su bile pjesme.Tamo su pjevali počinioci zločina genocida, tamo su pjevali neljudi. Tamo se treba učiti i moliti. Oni su od crkve pretvorili vašar. Večeras dolazi od zločinca Ražnatovića supruga da pjeva. Na svaki način pokušavaju da nas vrijeđaju - naglasila je.

Uputila je apel svima da pomognu da BiH dobije zakon o zabrani negiranja genocida.

- Mi smo majke Bošnjakinje rodile djecu sa ljubavlju i gajimo ih sa ljubavlju. Želimo da pokažemo čitavom svijetu da treba da uče od nas. Naša djeca su to pokazala. Naša djeca nemaju mržnju - dodala je Subašić u svome obraćanju.

Uputila je poruku da se ne zaboravi na Srebreničane, kao i sve ljude, ne samo Bošnjake.

Navela je i da BiH još uvijek krvari te pozvala da se pomogne da rane zamlade.

Podsjetimo, sutra se obilježava 26. godišnjica od genocida u Srebrenici. Ove godine će biti ukopano 19 žrtava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.