TUGA

Dvije decenije od zločina: Na pragu rodne kuće u naselju Džamdžići kod Vlasenici ubijena je 17-godišnja Meliha Durić

U Srebrenici se tog dana polagao kamen temeljac za Memorijalni centar u Potočarima

Na pragu rodne kuće u naselju Džamdžići kod Vlasenici ubijena je 17-godišnja Meliha Durić. Avaz

Piše: Edin Skokić

10.7.2021

Bio je to 11. juli 2001. godine. U Srebrenici se polagao temelj kamenac za Memorijalni centar u Potočarima, a u Vlasenici je izvšeno mučko ubistvo koje ni 20 godina poslije nije rasvijetljeno.

Na pragu rodne kuće u naselju Džamdžići kod Vlasenici ubijena je 17-godišnja Meliha Durić. Tog 11. jula 2001. godine je s ocem Muratom otišla u Vlasenicu da vidi kuću u kojoj se rodila, a majci je ostavila poruku: Mama, otišla sam sa babom u Vlasenicu. Ćao Meliha!

Nikad se više nije vratila, a otac Murat 20 čeka da se okonča istraga i da pravda bude zadovoljena.

- Ne vjerujem da će i biti zadovoljena. Ako bi ikad otkrili ubicu, a da budem živ, pitao bih ga samo zbog čega mi je ubio kćerku – kaže Murat Durić, otac uvijene Melihe.


Istraga nije makla od početka

U proteklih 20 godina dao je veliki broj izjava, ali istraga nije makla od početka. Prije tri godine istražnim organima je dostavljen novi dokaz. Jedan od svjedoka je imenovao nalgodavce i izvršioce ubistva Melihe Durić.

Podsjetimo kako je za ubistvo svojevremeno bio optužen Anđelko Mirović. Na njegovom suđenju rečeno je kako je jedan od glavnih svjedoka pobjegao u inistranstvo. Upravo to podgrijava sumnje da je glavni svjedok napokon progovorio, jer u objavi na društvenim mrežama do u detalje opisuje plan i akciju ubistva 16-godišnje Melihe Durić.


Murat Durić, Melihin otac: Rana na srcu svakim danom je veća. Avaz

“Tadašnja Služba bezbjednosti i policija RS bili su na tragu da otkriju ko su organizatori i izvršioci tog zločina. Zločin je aminovao Dragan Kalinić, tadašnji lider SDS-a i predsjednik Skupštine RS-a. On nije znao da će dijete biti ubijeno, njemu je bio potreban incident. Organizaciju i izvršenje ubistva od vrha RS-a, kao zadatak od nacionalnog interesa, dobija Miroslav Kraljević, komandant “Jurišnika” u ratu, tada zakleti SDS-ovac, a sadašnji načelnik opštine. On se u vrijeme ubistva vodio kao lice koje je pobjeglo u Srbiju, što je i bilo tako, pa je on zbog toga bio idealna osoba da organizuje i pruži svu moguću logistiku ovom zločinu”, navodi svjedok pokajnik ubistva maloljetne Melihe Durić i nastavlja:


Ubijena Meliha Durić. Avaz

“On u Vlasenicu dolazi sedam dana prije ubistva. Odlazi i krije se u svojoj porodičnoj kući u selu Brda-Trnovo. Odatle putem motorole rukovodi i komunicira sa svim ljudima koji su bili uključeni u ovaj zločin. Izvršioc je Vlastimir Golijanin i još jedno lice iz 10. Diverzantskog odreda koje je došlo sa Kraljevićem. Puška, odnosno snajper je donesen iz Beograda. Da se ubije dijete u Vlasenici nije bio početni plan. Početni plan je bio da se ubije jedno lice u Bratuncu ili Srebrenici kako bi se napravio haos 11. jula na skupu u Srebrenici. Kako je taj događaj tada najviše čuvala Amerika sa SFOR-om i NATO-m ovaj plan je propao jer bi počinioci odmah bili pohapšeni. Tada se prelazi na plan B – ubistvo u Vlasenici. Tako je i ubijena Meliha Durić. Kraljević nakon toga bježi u Srbiju, prelazi čamcem kod Skelana. Tako je ušao da ne bi bilo traga o kretanju”, navodi on i zaključuje:

“Također, kao veoma bitan detalj, želim da dodam da je postojala dobra volja ljudi u policiji da se ubistvo riješi i da se odgovorni privedu pravdi. MUP-u RS je dodata istražna vojna četa iz baze Orao, koji su imali pse. Psi su vodili inspektore do mjesta za koje se pretpostavlja da je bilo mjesto na kojem je Kraljević čekao ubice. To je mjesto kod Alpra u Vlasenici gdje je danas poligon. Pretpostavlja se da su se udaljili tim putem automobilom Opel omega te da su izašli na cestu kod Dubničkog mosta i odatle dalje otišli za Skelane, odakle se prebacuju u Srbiju”.


Faksimil opisa svjedoka. Avaz

Porodica Durić ostala je živjeti u naselju Džamdžići. Rana na srcu svakim danom je veća, pogotovo zbog činjenice što susreću ljude koji su od 1992. do 1995. godine okrvavili ruke i ljude koji su 2001. godine bili uključeni u ubistvo maloljetne Melihe. Svi ono su slobodni, a Melihini snovi ugašeni su na kućnom pragu.


Golijanin osuđen za zločin u Srebrenici

Bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Vlastimir Golijanin pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnio se krivim za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine. On je osuđen na 15 godina zatvora. Golijanin se dovodi u vezu s ubistvom Melihe Durić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.