PROUČIO DOVU

Reis Kavazović: Srebrenica je mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude pred očima cijele Evrope

Siguran sam da prošlost, koja je teška, može biti i prilika da razumijemo jedni druge i da jedni drugima pomognemo, ako prihvatimo istinu kao vodilju, poručio reis Kavazović

A. Č.

Reis Kavazović u Potočarima: Mjesto naše tuge, naše boli, naših sjećanja i naših dova

Foto: Anadolija


Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović proučio je dovu za žrtve koje danas nalaze krajnji smiraj.

- Dvadeset i šesti put stojimo na ovome svetom mjestu naše tuge, naše boli, naših sjećanja i naših dova. Prošlo je dvadeset i šest godina od kada su krvoloci, što imaju imena i prezimena, jasnu i nedvosmislenu ideologiju, plan, organizaciju, strategiju i zločinačku namjeru, počinili genocid u Bosni i Hercegovini i u ovoj pitomoj dolini, u ovom dženetu na zemlji, u drevnoj Srebrenici - kazao je Kavazović u obraćanju nakon dženaze, te nastavio:

- Od tada, mi Bošnjaci, svoje vrijeme brojimo od tog strašnog zločina, pamteći svaku nevinu žrtvu, ali i svakog zločinca i čekamo pravdu. Zlo genocida u Bosni i Hercegovini se nije slučajno dogodilo. Ono je bilo planski razrađeno i izvedeno. To zlo je prikrivano, negirano i veličano svih ovih godina. Ono je duboko i žilavo, a nije ga lahko savladati. Njegov otrov će još dugo kolati ovim prostorima.

Srebrenica je pitanje morala i savjesti cijele Evrope

Ipak, kako je kazao, vjeruje da će vremenom obični mali ljudi, koji su bliži jedni drugima, naći načina da prezru počinitelje i odbace zlo iz svog duhovnog bića, vraćajući se moralnim vrijednostima.

- Siguran sam da prošlost, koja je teška, može biti i prilika da razumijemo jedni druge i da jedni drugima pomognemo, ako prihvatimo istinu kao vodilju. Svi dobri ljudi, sa svih strana, a posebno u Evropi, trebaju pomoći Bosni i Hercegovini i Srebrenici - naveo je Kavazović.

Poručio je da je Srebrenica bila i ostala ne samo naše pitanje, pitanje naše savjesti i morala, već i pitanje morala i savjesti cijele Evrope.

- Srebrenica je mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude u Bosni i Hercegovini pred očima čitave Evrope, koja ih nije željela vidjeti, a ne želi vidjeti žrtvu jasno ni danas, jer šuti i okreće glavu na negiranje zločina genocida u Bosni i Hercegovini i veličanje i odlikovanje zločinaca - rekao je Kavazović.

Uputimo dove za sve nas

- I danas smo se okupili na mezarju u Potočarima, da se namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Svaka naša posjeta, obilazak ovog mezaristana, neprekinuti je živi razgovor koji traje i koji donosi smiraj dušama onih koji jedni za drugima žude. Mi vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj Fatihi koju im proučimo. Neka svaka naša posjeta našim šehidima bude naš zavjet da ćemo ostati okrenuti dobru i miru među ljudima. Neka to bude naš zavjet da nećemo dozvoliti da se tama naseli u našim srcima, da ćemo uvijek voljeti ljude kao braću i sestre, a zlo prezirati i boriti se protiv njega.

Budimo uvijek svjesni Božijeg obećanja da je žrtvi ostavljena posljednja riječ – dova, i da između dove mazluma (potlačenog), onoga kome je zlo učinjeno, i Uzvišenog Boga nema perde, niti zastora.

U ovom iznimnom trenutku našeg duhovnog uzdignuća, uputimo dove za sve nas, za naše najmilije, za žive i mrtve, za našu domovinu i narod u ovom danu sjećanja na braću i sestre, čiji životi su postali vječnost i vječiti zalog naših zemaljskih života - poručio je reis Kavazović.

NA VRH

Podijeli članak na