OBILJEŽAVANJE GENOCIDA

Tokom komemoracije i dženaze u Potočarima: Srebrenicu su od ranih jutarnjih sati pokrili mukla tišina, tuga i bol

Ulice, restorani i druga mjesta bili su pusti, a iz objekata se nije s čula muzika

Piše: S. Smajlović

11.7.2021

Muk u Srebrenici za vrijeme dženaze u Potočarima. S. Smajlović

Mukla tišina i tuga za vrijeme komemoracije, dženaze i ukopa žrtava genocida iz jula 1995. godine, jučer se iz Memorijalnog centra prenijela na ulice i sokake u centru Srebrenice, tako da cijeli grad od ranih jutarnjih sati izgledao sablasno i pusto, s puno tišine i bez onog uobičajenog uličnog žamorenja, brujanja automobilskih motora i sirena.

Nakon što su kolone automobila i autobusa iz pravca Sarajeva i drugih gradova istočne Bosne, preko Milića, Zelenog Jadra kroz Srebrenicu, slile u Potočare, tokom komemoracije, grad je potpuno utihnuo. Svi građani Srebrenice su to ispoštovali, bez obzira na nacionalnost.

Ulice, restorani i druga mjesta bili su pusti, a iz restorana cijeli dan nije se čula muzika. Mukla tišina, koja se sa okolnih brda slila na sam grad, koji je tokom dana izgledao sablasno i pusto, nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

Tokom dana, u gradu genocida, nije se čula dječija graja, cvrkut ptica, lavež pasa lutalica, koji su bili neprimjetni. Ni lipe, u gradskom parku, u najbolje doba cvjetanja, osjetile su tugu i prestale mirisati.

Priroda i svi ljudi ovog grada osjećali su bol i tugu za 19 identifikovanih žrtava, koji su jučr u Memorijalnom centru pored 6.652 ranije ukopane žrtve, našle konačni smiraj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.