ODAVANJE POČASTI

Počeo memorijalni pohod Goražde – Memorijalna šuma 8.372 na Posestri

Dio planinara je u Srebrenici, učestvovali su i u Maršu mira

Učenje Fatihe ispred spomenika ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina. Fena

Fena

11.7.2021

U organizaciji Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ danas je krenuo drugi po redu memorijalni pohod Goražde – Posestra, gdje je u znak sjećanja na genocid u Srebrenici izgrađena memorijalna šuma 8.372, sa isto toliko sadnica koje simboliziraju broj žrtava genocida.

Memorijalni kompleks od Goražda je udaljen simboličnih 11 kilometara, a na ovaj način se trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.


Učestvuje 20 članova

 - Žal za žrtvama genocida u Srebrenici, želimo iskazati i odlaskom u Memorijalnu šumu 8.372 - Srebrenica koja je simbol sjećanja Goraždana. Dio planinara je u Srebrenici, učestvovali su i u Maršu mira, a mi i na ovaj način radimo na tome da posebno mladima prenesemo šta se desilo u Srebrenici. Mnogo mladih je danas otišlo i u Srebrenicu i bitno nam je da znamo, da se ne ponovi, šta se dešavalo u Srebrenici i u Goraždu kojem je bila namijenjena slična sudbina – kazao je član Planinarskog kluba „Goražde - Maglić“ Fahrudin Hasović.

U pohodu prema Memorijalnoj šumi koji se organizuje po drugi put, ove godine učestvuje 20-ak uglavnom mladih članova planinarskog kluba, koji krenuli sa spomenika ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina, kojoj su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe također odali počast.


Oglasile se sirene

Počast žrtvama genocida u Srebrenici Goražde je odalo nizom događaja. Uz maratonce i bicikliste, te učešće u maršu mira, građani ove nekadašnje Zaštićene zone UN-a jučer su u vrijeme učenja salle sa svih munara u BPK, „Stali za čovječanstvo“ kako bi odali počast žrtvama genocida.

Ovaj grad podržao je i inicijativu Memroijalnog centra Potočari te se se u znak sjećanja na žrtve genocida u Goraždu danas u podne oglasile i sirene u povodu Dana sjećaja na genocid u Srebrenici

U organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog sutra će se na mostu Alije Izetbegovića i Omladinskom mostu u Općini Foča u FBiH održati i tradicionalni performans "Nema te na kahvi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.