SREBRENICA

Milo Đukanović: Politike nacionalizma i fašističke ideje su opet na sceni širom Evrope

Došao sam da odam počast porodicama žrtava i institucijama Bosne i Hercegovine , poručio je Đukanović

Đukanović: Došao sam da odam počast porodicama žrtava. E. Halimić

Piše: E. Halimić

11.7.2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas u Potočarima, gdje je prisustvovao komemoraciji i ukopu posmrtnih ostataka 19 žrtava srebreničkog genocida, da je vrijeme restauracije retrogradnih politika iz ranih devedesetih godina prošlog vijeka.

Komentirajući izjave zvaničnika iz Srbije koji su poručili Crnoj Gori da im neće zaboraviti usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini te zemlje, kao i izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se prazni tabuti spuštaju u kabure na mezarju u Potočarima, Đukanović je upozorio da su takve politike dovele sve narode do strašnih tragedija.


Izrazio suosjećanje s porodicama

- Kulminacija tih zločina dogodila se upravo u Srebrenici. Svi smo vjerovali, očigledno prerano, da su te ideje i ideologije sahranjene u nesreći Srebrenice i drugim nesrećama na prostoru bivše Jugoslavije. Nažalost, pokazalo se da smo se prerano obradovali - dodao je Đukanović.

Smatra da će i dalje trajati borba za usvajanje i poštovanje civilizacijskih vrijednosti u ovom regionu i za ostvarivanje evropske perspektive svake od država.

Stoga, kaže, ne treba pridavati poseban značaj tim nerazboritim, neracionalnim i nerazumnim političkim porukama spram ovog tragičnog događaja, umjesto toga kazao je da je došao u Potočare da bi se poklonio žrtavama i izrazio suosjećanje s porodicama.


Bez pune istine i pravde ne može se napraviti ni milimetar naprijed

Izrazio je uvjerenje da se bez pune istine i pravde ne može napraviti ni milimetar naprijed u obnovi povjerenja što je preduvjet za postizanje stabilnosti i evropske perspektive.

- Te retrogradne politike ponovo su digle glavu, ali to nije više samo balkanski fenomen, one su podigle glavu i u drugim zemljama Evrope. Politike nacionalizma i fašisoidne ideje su ponovo na sceni. Ukoliko ne budemo pravovremeno uspostavili jasan, demokratski politički front u odnosu na te ideje prijeti nam opasnost da će se greške ponoviti - mišljenja je Đukanović.

Upravo ovakvi događaji, kaže Đukanović, trebaju biti nauka za osnaživanje u tom uvjerenju kako je potrebno izgraditi front otpora prema retrogradnim idejama te sačuvati evropsku perspektivu, stabilnost i prosperitet i za Bosnu i Hercegovinu i sva društva na Balkanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.