ODALI POČAST ŽRTVAMA

Mirnes Kovač: Danas su u Potočarima bili naši istinski prijatelji i heroji novinarstva Ed Vulijam i Žil Peres

Ova dvojica novinara nisu imali VIP status, Ed nije imao čak ni akreditaciju, došli su da odaju počast žrtvama genocida svojom ljudskošću, naveo je Kovač

Kovač sa Vulijamom i Peresom. Facebook

Piše: Fu. M. / Antena M

11.7.2021

Novinar i politički analitičar iz Sarajeva Mirnes Kovač na svom Facebook profilu podijelio je fotografiju sa britanskim novinarom Edom Vulijamom i francuskim fotografom Žilom Peresom koji su danas bili u Potočarima.

- Danas su u Potočarima bili naši istinski prijatelji i heroji novinarstva. Zahvaljući njima svijet je saznao za zločine u Bosni. Desno je Ed Vulijami (Vulliamy), hrabri britanski novinar koji je zajedno sa Peni Maršal (Penny Marshall) prvi napisao priče o logorima Omarska i Trnopolje. Otkriće ovih logora je bilo ključna prekretnica za osnivanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Lijevo je Žil Peres, čuveni fotograf koji je fotografijom bilježio zločine širom Bosne i Hercegovine - naveo je Kovač.

Status Mirnesa Kovača. Printscreen

Istakao je da ova dvojica novinara nisu imali VIP status, ali da su se ponovo vratili u Srebrenicu kako bi odali počast žrtvama genocida.

- Ova dvojica novinara nisu imali VIP status, Ed nije imao čak ni akreditaciju, došli su da odaju počast žrtvama genocida svojom ljudskošću! Ed je cijelo vrijeme govorio: “How dare they did this!?”, te izražavao ljutnju na svijet koji je nagradio zločince, posebno je gnjevan na Nobelov komitet zbog nagrade Handkeu. Ovi ljudi su svojim radom sigurno mnogo više doprinijeli od silnih zvanica i crnih limuzina koje su uz sirene i halabuku došli i otišli iz Potočara - naveo je Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.