STAVOVI

Višković: Izgradnja hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini nema nikakve veze sa Crnom Gorom

Višković, s druge strane, poručuje da nema ništa protiv „da Turković i Abazović cijeli dan sjede i razgovaraju

Radovan Višković. Avaz

Fu. M.

11.7.2021

Izgradnja hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini nema nikakve veze sa Crnom Gorom i ovaj projekat ne može biti remetilac odnosa u regionu jer je u pitanju važan posao od kojeg svi u BiH mogu imati korist“, kazao je to za “Glas Srpske” premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković.

Izgradnja “Buk Bijele” bila je tema tokom sastanka ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, koji je došao u posjetu BiH.

Nakon razgovora je poručeno da su odnosi dvije zemlje dobri, ali da situaciju komplikuje izgradnja “Buk Bijele”, projekta za koji se ideja rodila još u vrijeme bivše države. Abazović je poručio da će se kroz dijalog tražiti način za rješenje u vezi s izgradnjom HE, uz napomenu da je Crna Gora ustavom određena kao ekološka država i mora voditi računa o zaštiti nacionalnih parkova, ali da vjeruje da će situacija biti prevaziđena te da neće donijeti probleme između Sarajeva i Podgorice.

Višković, s druge strane, poručuje da nema ništa protiv „da Turković i Abazović cijeli dan sjede i razgovaraju, ali da bi oboje trebalo da znaju da riječ o projektu male hidroelektrane na kojem rade bh. entitet Republika Srpska i Republika Srbija koji nema nikakve veze sa Crnom Gorom jer ne ulazi ni metar na crnogorsku teritoriju“.

Kazao je da trenutno djelovanje i Abazovića i Turković narušava odnose, a ne gradnja HE “Buk Bijela”.

- Svjesni smo da će mnogi pokušavati da ospore taj projekat i samo mogu da kažem da je riječ o važnoj investiciji za cijelu BiH. Grdno se varaju svi koji misle da je to samo projekat za Republiku Srpsku, a stalno nam govore da bi trebalo da što više električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, i kada krenemo u tom pravcu, kritike ne prestaju. Da smo gradili visoku “Buk Bijelu”, imali bi pravo da komentarišu, a ovako i objekat i jezero i sve se nalazi na teritoriji Srpske - kazao je Višković.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.