UOČI BAJRAMA

Veterinarski inspektorat u FBiH dao preporuke za kupovinu kurbana

Iz inspektorata preporučuju da se kupovina životinja nastoji obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača

Klanje u domaćinstvu obavljati samo u slučaju kada isto nije organizovano. Ilustracija

A. Ka.

12.7.2021

U nastojanju da se u što većoj mjeri umanji rizik po zdravlje ljudi, zdravlje životinja i okoliš uoči predstojećeg Kurban-bajrama, a u cilju zaštite prevashodno domaćih poizvođača u Federaciji BiH, entitetu u Bosni i Hercegovini, Veterinarski inspektorat izdao je preporuke za kupovinu i klanje životinja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz inspektorata preporučuju da se kupovina životinja nastoji obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača.

Savjetuju da se prilikom kupovine, obavezno traži dokumentacija koja se odnosi na veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i, po mogućnosti, istu uslikati (posebno bitno jer nisu obezbjeđene vakcine protiv bruceloze).

Klanje životinja nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima. Preporučuje se isto obavi u jednoj od klaonica koje ispunjavaju propisane veterinarsko-zdravstvene uslove.

- Klanje u domaćinstvu obavljati samo u slučaju kada isto nije organizovano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati obezbijediti veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, potrebno je zatražiti stručno mišljenje mjesnog veterinara ili veterinarskog inspektora - navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Također se savjetuje da kožice obavezno treba nasoliti i čuvati na hladnom; ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 metara ispod površine zemlje, u jamu obloženu PVC-e folijom.

Savjetuju da je u toku i nakon klanja obavezno obezbijediti čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina (npr. ZOONO preparat na bazi nano čestica posjeduje halal certifikat) a posebno dezinsekciono sredstvo (otopina živog ili gašenog kreča, drvnog luga i slično) za dezinfekciju manipulativnih površina tla.

- Pravna lica koja koriste meso kurbana u svojstvu donacije dužni smo upozoriti da isto mogu koristiti samo ukoliko takvo meso prati veterinarski dokument o zdravstvenoj ispravnosti. Naročito zbog trenutne epidemiološke situacije, bitno je napomenuti potrebu za temeljitim pranjem ruku tokom obreda klanja kurbana i korištenja dezinfekcijskih sredstava - preporuke su Federalnog veterinarskog inspektorata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.