INICIJATIVE

Magazinović: Političari su proglasili potpuno ukidanje rominga, ali u praksi nije tako

Nekorektno je dovesti bilo koga u neugodnu situaciju proglašavajući uspjeh većim nego što jeste, smatra Magazinović

Magazinović: Ovo je pohvalna inicijativa. Arhiv

Piše: L. Memčić

12.7.2021

Roming između zemalja Zapadnog Balkana ukinut je 1. jula. Tada je iz Vijeća za regionalnu saradnju saopćeno (RCC) da će cijene biti primjenjivane u skladu sa pravilom „kao u domaćem saobraćaju“. Međutim, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da je ova inicijativa pohvalna, ali da je na pogrešan način prezentirana u javnosti.


Značajne razlike

- Ovo je iskomunicirano kroz javnost kao potpuno ukidanje rominga i građani su takvu informaciju prihvatili. Međutim, ne radi se o potpunom ukidanju, ima značajnih razlika između operatera. Zbog toga bi bilo dobro da Ministarstvo prometa i komunikacija nastavi komunicirati sa građanima i kaže im tačno šta su njihova prava, ili zajedno sa operaterima to pravilno iskomunicirati, budući da ljudi mogu doživjeti neugodnost – rekao je Magazinović za portal „Avaza“.

Magazinović upozorava da korištenje, posebno mobilnih podataka, nije isto u BiH i kada se nalazite u nekoj od zemalja regije.

- Telekom operateri komuniciraju sa svojim korisnicima koji ih nazovu vrlo korektno, međutim, problem je u tome što su političari proglasili potpuno ukidanje rominga što može izazvati neugodnosti svakome ko s tim predznanjem ode na put – kazao je Magazinović.


Dobar projekat

Prema njegovim riječima, sličan problem imaju i građani u drugim državama zapadnog Balkana gdje je jedna stvar shvaćena kroz medije, odnosno na način kako su to političari predstavili, a druga stvar je evidentirana u praksi.

- U svakom slučaju je ovo dobar projekat, samo se nekad političari "zalete" da nešto iskomuniciraju vrlo površno, ali je nekorektno dovesti bilo koga u neugodnu situaciju proglašavajući uspjeh većim nego što jeste - zaključio je Magazinović.

On je ovo pitanje postavio Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, a koje će biti razmatrano na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma, uz obrazloženje da ovaj projekat u praksi ne izgleda onako kako je predstavljen.

Prvi korak

Podsjetimo, ukidanje rominga definirano je Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu zapadnog Balkana, kojeg su zemlje potpisale na digitalnom samitu u aprilu 2019. godine u Beogradu.

Od 1. jula 2021. godine roming između Srbije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije je ukinut.

- Ukidamo prepreke, granice i troškove rominga. Balkan će biti bez rominga. To je samo prvi korak. Ono što smo mi u Vijeću za regionalnu saradnju uspjeli uraditi sa cijenama rominga, nadamo se da ćemo uspjeti i sa ljudima i privrednicima na Balkanu - kazala je tada Majlinda Bregu, generalna sekretarka RCC, napominjući da je 1. jul "historijski dan" za region.

Međutim, Magazinović savjetuje građane da se konsultiraju sa svojim operaterom o pravima prije polaska na put jer bi se mogli naći u neugodnoj situaciji, te ističe da je potrebno zaštititi potrošače pravovremenom informacijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.