PRAVOSNAŽNA PRESUDA

Sebija ga otpustila, Sud presudio: KCUS Spahića mora vratiti na posao i platiti 10.852 KM odštete

Još jednom čujem da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života - zaprijetila je tada Spahiću Izetbegović, nakon čega je rekla da će mu iščupati grkljan, da bi mu, potom, dala otkaz, objavili su mediji

Piše: E. Maslo

12.7.2021

Ademir Spahić i Sebija Izetbegović. AVAZ

Kantonalni sud u Sarajevu donio je pravosnažnu presudu prema kojoj je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dužan isplatiti  Ademiru Spahiću, 10.852 KM odštete zbog nezakonitog otkaza 2016. godine, koji je potpisala generalna direktorica Sebija Izetbegović, otkriva „Dnevni avaz“.

U odštetni nalog nije uračunata zatezna kamata počev od 30.maja 2017. godine, što znači da je odšteta mnogo veća koju KCUS mora isplatiti Spahiću.

U presudi je navedeno da  je nezakonita odluka o otkazu ugovora o radu Spahića zbog teže povrede radne obaveze - zloupotrebe bolovanja, pa se poništava taj akt i KCUS obavezuje da tužitelja vrati na poslove koje je obavljao prije donošenja odluke o otkazu u septembru 2016.godine.



Presuda Kantonalnog suda. AVAZ

Istaknuto je da je KCUS Spahiću dužan nadoknaditi i troškove parničnog postupka u iznosu od 2.045 maraka, u roku od 15 dana.

Spahiću je otkaz uručen nakon što je u javnosti procurio audiosnimak prijetnji koje mu je, kako se čuje na snimku, uputila direktorica Izetbegović, a objavili su ga pojedini portali.

 - Nemojte se igrati sa mnom. Još jednom čujem da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života - zaprijetila je tada Spahiću Izetbegović, nakon čega je rekla da će mu iščupati grkljan, da bi mu, potom, dala otkaz, objavili su mediji.

Spahića je zastupao advokat Senad Pizović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.